Miért vannak kirekesztve a kincskeresésből azok, akiknek nincs régészi vagy történészi végzettsége?
Mert potenciálisan sokkal nagyobb helyrehozhatatlan károkat okozhatnak, mint amekkora hasznot az esetleges megtalált leletekkel.
Ettől függetlenül a jelen rendszer nem jó, nagyobb teret kell adni az amatőröknek, illetve értelmes mértékű pénzjutalmat a leletet találóknak, különben előbb-utóbb újra rákölthetünk egy valag pénzt a seuso kincsekhez hasonló leletek visszaszerzésére.
Nem vagyok amatőr régész(alias sírrabló), de ha véletlenül találnék valamit és döntenem kellene, hogy milliók feketén, vagy egy kézfogás a helyi múzeum vezetőjével, akkor.... a morális iránytűmet a mindenkori anyagi helyzetem igenis befolyásolná.
Pedig a legnagyobb probléma az, hogy kárt teszel a leletekben.
A törésen, egyéb rongáláson kívül azt is, hogy nem rögzíted, pontosan hol, milyen körülmények (talaj, stb) között találtad.
Miért is ne rögzíteném?
Mert nem tudod rögzíteni, nincs meg hozzá a tudásod.
Ugyanúgy, ahogy nem tudsz mindent a földből sérülésmentesen kiemelni.
Meg a sebészek mis kirekesztenek minket az agyműtétekből.
Simán csak önzésből lehet, mert szerinbtem én is tudnám csinálni.
Nem, én valójában sokkal értékesebb dolgokat szeretnék előásni, mint ókori aranyérméket. Csak hát szándékosan gátolnak benne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!