Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Volt valaha kísérlet a kottaír...

Volt valaha kísérlet a kottaírás megreformálására?

Figyelt kérdés
Zenét tanulok, és elhiszem, hogy a középkorban praktikusnak tűnt a mai kottaírás, de szerintem rengeteg logikátlanság és nehézkesség van benne, ami változtatásra szorulna. Foglalkozott valaha valaki ezzel? Más, nem nyugati országokban, ahol van saját zenei kultúra (Kína) van másfajta lejegyzési módszer?
2021. máj. 15. 16:08
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%

Színes kotta

[link]

Hátránya, hogy, ha színeket társítasz az egyes hangokhoz, akkor ez a rendszer nem praktikus.

Kották a világ különböző tájairól

[link]

Néha úgy jegyeztem le zenéket, hogy felírtam a ritmust, és alá a hozzá tartozó szolmizációs hangokat. Ez segítette a transzponálást. Most pedig megnehezíti a lejátszást, hiszen újabban ritkán játszom.

2021. máj. 15. 16:35
 2/15 anonim ***** válasza:
100%

Braille-kotta

[link]

2021. máj. 15. 16:43
 3/15 anonim ***** válasza:
100%

A mostani (európai) kottaírás már erösen reformált és a lehetö legpontosabb leírása a zenéknek.

Minden újabb ötletröl nagyon hamar kiderült, hogy sokkal bonyolultabb és jóval kevésbé egzakt, ez a leghasználhatóbb módszer

2021. máj. 15. 16:43
 4/15 anonim ***** válasza:
100%
Több reforomon keresztül jutottunk el a mai formáig. Jelenleg ez kielégítőnek tűník. Nézz meg akár egy XIII.sz.-i kottát elsőre el se tudod olvasni.
2021. máj. 15. 17:27
 5/15 Mojjo ***** válasza:
100%
Milyen logikátlanságokra gondolsz?
2021. máj. 15. 21:45
 6/15 2*Sü ***** válasza:

> Volt valaha kísérlet a kottaírás megreformálására?

Volt a régmúltban, ennek eredménye a mai kottaírás. Illetve a közelmúltban, jelenleg is van rá kísérlet. Csak néhány:

[link]

[link]

[link]

De nincs rá kereslet. A mai kottaírás elsajátítható, akik tanultak zenét, megszokták. A zene jól követhető, értelmezhető. Nyilván nem könnyű elsajátítani, de attól tartok más kottaírási rendszert sem lenne az, vagy az értelmezhetőség rovására menne. Maga a zene sem egy egyszerű rendszer, megvannak a maga saját belső összefüggései, amit a mai kottaírás egész jól éreztet, egy alternatív jelölésrendszer meg nem feltétlenül.

Különösebb logikátlanságot én nem érzek a jelenlegi kottaírásnál, nem tudom pontosan mire gondolsz. (Az, hogy egy adott hangot lehet ♯C-vel és ♭D-vel is jelölni, az az egyenletesen temperált hangskálánál így van, de más hangskáláknál nem, és nem is feltétlenül önmagában, hanem kontextusában jelöl különböző hangokat. Az, hogy néha kérdéses, hogy a hangjegyek szára milyen irányba is álljon, vagy milyen szögben álljon a hangjegyeket összekötő gerenda, az meg részletkérdés, jelentésbeli gondot nem okoz, maximum esztétikait. Vagy nem tudom milyen logikátlanságokra gondoltál.)

2021. máj. 16. 01:59
 7/15 A kérdező kommentje:
Pl. arra gondoltam, hogy eleve nem értem, miért öt vonal van, amikor 12 hangunk van. Az előjegyzések is szerintem nehézkesek, állandóan vissza kell gondolni rá, hogy melyik hangokat játszod másképp, mint ahogy a kottában van. Nekem a nyolcadok, tizenhatodok jelölése is kontraintuitív, sokkal jobban tetszik ez a dodeka jelölés, ahol maguknak a pontoknak a hosszúságával jelölöd a hang hosszúságát. Én is így találtam volna ki. A szünetjelek is macerásak szerintem, én ezt se így jelölném.
2021. máj. 16. 08:31
 8/15 anonim ***** válasza:

A gond a te rendszereddel, hogy egyrészt csak neked logikus, másrészt teljesen áttekinthetetlen lenne egy zenész részére, sokkal nehezebb lenne a kottát olvasni, mint most.

Aki meg tud kottát olvasni, annak egyáltalán nem kell visszagondolni az elöjelzésekre, hanem egyszerüen tudja, ogy ott van és aszerint játszik.

Meg mivel egyébként a darabok negyedekben-nyolcadokban vannak írva, a tizes rendszer egyszerüen nem passzolna a hangsúlyokhoz.

Ha meg a szüneteket nem jelölöd, akkor teljes kaosz lenne belöle.

2021. máj. 16. 11:37
 9/15 anonim ***** válasza:
100%

#7:

"arra gondoltam, hogy eleve nem értem, miért öt vonal van, amikor 12 hangunk van."

-> ha a egy hang #-t és a rá következő hang b-jét két külön hangnak tekintjük, akkor jóval több (zongora esetén nincs különbség a két hang között, de pl. hegedűn van, az egyiket egy nagyon kicsit feljebb fogjuk)

-> Lehet, hogy egy oktávban csak 12 hang van (most ne nézzük a fentieket), de egyik hangszeren sem egy oktáv létezik.

"Az előjegyzések is szerintem nehézkesek, állandóan vissza kell gondolni rá, hogy melyik hangokat játszod másképp, mint ahogy a kottában van. "

-> ez gyakorlás kérdése

"ekem a nyolcadok, tizenhatodok jelölése is kontraintuitív, sokkal jobban tetszik ez a dodeka jelölés, ahol maguknak a pontoknak a hosszúságával jelölöd a hang hosszúságát. "

-> nem értem, hogy mi a bajod ezzel a fajta jelöléssel, könnyen érthető

Mondjuk, ha már 32-edet vagy 64-edet kell jelölni, akkor egy kicsit nehéz számolni a gerendákat, de ehhez is hozzá lehet szokni.

A szünetjelek is macerásak szerintem, én ezt se így jelölném.

-> nem értem, hogy mi a bajod a szünetekkel, könnyen érthetőek.

2021. máj. 16. 11:43
 10/15 anonim ***** válasza:

#9:

Egyébként nekem nem a most használt kottákkal van a legnagyobb problémám, hanem a lant kottákkal, mivel nem egységes a jelölésrendszer. Abban az összes lantkotta egységes, hogy a-tól kezdi betűzni a hangokat, de van ahol a vékonyabb húrok vannak fent, a vastagabbak lentebb, van, ahol fordítva. A hangok hosszára különböző jelölésére is időnként eltérő jelöléseket használnak, időnként azt sem lehet tudni, hogy egy adott kotta milyen fajta lantra íródott.

2021. máj. 16. 11:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!