Volt valaha kísérlet a kottaírás megreformálására?
Színes kotta
Hátránya, hogy, ha színeket társítasz az egyes hangokhoz, akkor ez a rendszer nem praktikus.
Kották a világ különböző tájairól
Néha úgy jegyeztem le zenéket, hogy felírtam a ritmust, és alá a hozzá tartozó szolmizációs hangokat. Ez segítette a transzponálást. Most pedig megnehezíti a lejátszást, hiszen újabban ritkán játszom.
A mostani (európai) kottaírás már erösen reformált és a lehetö legpontosabb leírása a zenéknek.
Minden újabb ötletröl nagyon hamar kiderült, hogy sokkal bonyolultabb és jóval kevésbé egzakt, ez a leghasználhatóbb módszer
> Volt valaha kísérlet a kottaírás megreformálására?
Volt a régmúltban, ennek eredménye a mai kottaírás. Illetve a közelmúltban, jelenleg is van rá kísérlet. Csak néhány:
De nincs rá kereslet. A mai kottaírás elsajátítható, akik tanultak zenét, megszokták. A zene jól követhető, értelmezhető. Nyilván nem könnyű elsajátítani, de attól tartok más kottaírási rendszert sem lenne az, vagy az értelmezhetőség rovására menne. Maga a zene sem egy egyszerű rendszer, megvannak a maga saját belső összefüggései, amit a mai kottaírás egész jól éreztet, egy alternatív jelölésrendszer meg nem feltétlenül.
Különösebb logikátlanságot én nem érzek a jelenlegi kottaírásnál, nem tudom pontosan mire gondolsz. (Az, hogy egy adott hangot lehet ♯C-vel és ♭D-vel is jelölni, az az egyenletesen temperált hangskálánál így van, de más hangskáláknál nem, és nem is feltétlenül önmagában, hanem kontextusában jelöl különböző hangokat. Az, hogy néha kérdéses, hogy a hangjegyek szára milyen irányba is álljon, vagy milyen szögben álljon a hangjegyeket összekötő gerenda, az meg részletkérdés, jelentésbeli gondot nem okoz, maximum esztétikait. Vagy nem tudom milyen logikátlanságokra gondoltál.)
A gond a te rendszereddel, hogy egyrészt csak neked logikus, másrészt teljesen áttekinthetetlen lenne egy zenész részére, sokkal nehezebb lenne a kottát olvasni, mint most.
Aki meg tud kottát olvasni, annak egyáltalán nem kell visszagondolni az elöjelzésekre, hanem egyszerüen tudja, ogy ott van és aszerint játszik.
Meg mivel egyébként a darabok negyedekben-nyolcadokban vannak írva, a tizes rendszer egyszerüen nem passzolna a hangsúlyokhoz.
Ha meg a szüneteket nem jelölöd, akkor teljes kaosz lenne belöle.
#7:
"arra gondoltam, hogy eleve nem értem, miért öt vonal van, amikor 12 hangunk van."
-> ha a egy hang #-t és a rá következő hang b-jét két külön hangnak tekintjük, akkor jóval több (zongora esetén nincs különbség a két hang között, de pl. hegedűn van, az egyiket egy nagyon kicsit feljebb fogjuk)
-> Lehet, hogy egy oktávban csak 12 hang van (most ne nézzük a fentieket), de egyik hangszeren sem egy oktáv létezik.
"Az előjegyzések is szerintem nehézkesek, állandóan vissza kell gondolni rá, hogy melyik hangokat játszod másképp, mint ahogy a kottában van. "
-> ez gyakorlás kérdése
"ekem a nyolcadok, tizenhatodok jelölése is kontraintuitív, sokkal jobban tetszik ez a dodeka jelölés, ahol maguknak a pontoknak a hosszúságával jelölöd a hang hosszúságát. "
-> nem értem, hogy mi a bajod ezzel a fajta jelöléssel, könnyen érthető
Mondjuk, ha már 32-edet vagy 64-edet kell jelölni, akkor egy kicsit nehéz számolni a gerendákat, de ehhez is hozzá lehet szokni.
A szünetjelek is macerásak szerintem, én ezt se így jelölném.
-> nem értem, hogy mi a bajod a szünetekkel, könnyen érthetőek.
#9:
Egyébként nekem nem a most használt kottákkal van a legnagyobb problémám, hanem a lant kottákkal, mivel nem egységes a jelölésrendszer. Abban az összes lantkotta egységes, hogy a-tól kezdi betűzni a hangokat, de van ahol a vékonyabb húrok vannak fent, a vastagabbak lentebb, van, ahol fordítva. A hangok hosszára különböző jelölésére is időnként eltérő jelöléseket használnak, időnként azt sem lehet tudni, hogy egy adott kotta milyen fajta lantra íródott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!