Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » A középkori emberek ápolták...

LeonScottKennedy kérdése:

A középkori emberek ápolták valamilyen szinten a fogukat, vagy mindegyiknek csak elrohadtak előbb-utóbb?

Figyelt kérdés
Én is tudok annyit, hogy sok helyen a jólét és méltóság jele volt a minél romlottabb fog, mivel csak a gazdagok tudtak olyan sok szarságot enni, ami gyorsabban rohasztotta a fogaikat. De ez őket nem zavarta, nem fájt a foguk és őrültek meg egy idő után már ettől? Hogyan kezelték ezt?
2021. ápr. 19. 02:48
 1/9 anonim ***** válasza:
89%

Leginkább sehogy. Meg is haltak fiatalon.

Annyival jobban jártak akkor, hogy egyszerűbb ételeket fogyasztottak, amik nem annyira igényelnek fogmosást. Persze ettől még a fogaik tönkrementek, de lassabban. A nehéz fizikai munkától, egészségügyi ellátás hiányától, járványoktól pedig a parasztok körében amúgy sem volt valami magas az átlag életkor. 50-60 évre kell gondolni, szerencsés esetben. Inkább kevesebb.

A jómódú nemeseknek megvolt a lehetősége az egészségtelen életre, életek is vele. Szerintem ott sem foglalkoztak a fogmosással, aminek meg is lett az eredménye.

Az utolsó évtizedeikben már mindenféle betegség gyötörte őket, főleg az egyoldalú táplálkozástól. Gyakran olyan köszvényesek voltak, hogy nem tudtak lábra állni. A fogak hiánya ehhez képest semmi.

2021. ápr. 19. 06:42
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Elrohadtak elóbb-utóbb.
2021. ápr. 19. 07:28
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
A felvételire és- meglepő-, de a borbélyok kihúzták a rossz fogat, ha fájt.
2021. ápr. 19. 08:33
 4/9 anonim ***** válasza:
82%
Egyáltalán nem volt annyira rossz az egészségügyi állapotuk mint ma hisszük. A kutya se most fogat mégse rohdnak ki a fogai. Nem voltak túl gusztusuosak, de mivel nem ettek ennyi cukros, finomítottk aját, nem is romlott olyan gyorsan az állapotuk.
2021. ápr. 19. 09:15
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
2021. ápr. 19. 09:32
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
3-as vagyok, felcsereket akartam írni!
2021. ápr. 19. 12:31
 7/9 anonim ***** válasza:
100%
Az akkori embereknek is megvolt a magukhoz való eszük. Különféle növényi részeket rágcsáltak, igaz nem kifejezetten a fogak megőrzése, hanem inkább a büdös lehelet elkerülése céljából.
2021. ápr. 19. 23:55
 8/9 A kérdező kommentje:
És hogyan ment a foghúzás? Mert azt én is gondoltam, hogy csinálták, csak elképzelni nehéz, hogy akkoriban milyen eszközökkel, különösebben hatékony érzéstelenítés nélkül.
2021. ápr. 20. 01:14
 9/9 anonim ***** válasza:
100%
Leitták magukat a páciensek jobb esetben, aztán egy fogószerűséggel nekiálltak.
2021. ápr. 20. 06:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!