Fekete-Afrikában miért nem zajlott le történelmi
fejlődés, mielőtt elkezdődött a gyarmatosítás?
Figyelt kérdés
Miért nem voltak birodalmaik, hozzá tartozó fejlett kultúrával és építészettel úgy, mint más régióknak? Én pl. nem tudok semmilyen épületről a térségben, ami turisztikai látványosság volna. Mecseteket, meg az iszlám hatására felépült dolgokat felhozni nem ér, azok még mindig a Maghreb-régió peremvidékein vannak maximum. Én a Szaharától délre és a Kalahári-sivatagtól északra eső, "belső" Afrikáról beszélek, ahol a 19. század közepéig nem járt fehér ember.
De ott van az etióp uralkodók palotaegyüttese, a Fassil Ghebbi, vagy Nagy-Zimbabwe uralkodói székhelye, amiről az ország is a nevét kapta.
2021. febr. 14. 10:10
4/9 A kérdező kommentje:
"Léteztek fekete-afrikai birodalmak, Akszúmtól Mali-ig, ott volt a benini királyság is"
Kérdéskiírásom: "Én a Szaharától délre és a Kalahári-sivatagtól északra eső, "belső" Afrikáról beszélek, ahol a 19. század közepéig nem járt fehér ember."
Értem, hogy elszórtan lehet találni emlékeket, de olyan nagy birodalmak olyan épületekkel meg infrastruktúrával, mint Latin-Amerikában (aztékok, inkák) vagy Ázsiában (Angkor Vat, indiai paloták) nincsenek. Sőt, az érintett területek nagy részén a mai napig nomád életmódot folytatnak.
2021. febr. 14. 10:46
5/9 anonim válasza:
Eleve hátrányból indultak, az éghajlat, a cecelégy, az álomkór és társaik miatt.
Leírom harmadjára is: a Szaharától délre eső részben Mali nincs benne.
2021. febr. 14. 19:14
7/9 A kérdező kommentje:
Ha nem világos: a Csádtól délre, Bostwana-tól északra eső részre gondolok. Ahol nem az iszlám miatt épült fel, ami felépült.
2021. febr. 14. 19:19
8/9 anonim válasza:
Ez most rasszistának tűnhet, de nem annak szánom. Mert ha az "igazi fekete" afrikáról beszélünk és az előbb márt említett birodalmakat leszámítjuk akkor tény, hogy az ottani népek kevésbé szervező képesek és intelligensek stb. Néz meg egy IQ térképet. Az említett birodalmak is megszűntek és vissza züllöttek, amint ott is a négerek lettek többségben. Egyébként ezek a birodalmak sem össze hasonlíthatók akár már egy ókori európai birodalommal sem vagy dél amerikaival. Wikipédia cikkek írhatnak szépeket róluk, hogy így meg úgy milyen jól kiépített birodalmak voltak. Ez csak annyiból állt, hogy jöttek az arab/iszlám hódítók meghonosítottak némi tudást, majd az velük együtt eltűnt vagy megváltozott, ha más hódító jött. Nem igazán "afrikai" kultúrák voltak azok sem , ha érted. A meghódított népek megmaradtak a saját szintjükön. Nagyon sok nép/törzs/kultúra van és volt arra felé, de a többség nem éppen az a nagy birodalom építő nép inkább a saját dolgaikhoz ragaszkodik. Mai napig hiába élnek egy országban, sokszor vannak törzsi harcok most is. A belső afrikai területek pedig nem érték még ilyen hatások sem. Nézd meg mi van az eu-ba jönnek az afrikaiak, de mit tesznek hozzá bármihez is. Hozzák jobb esetben a jellegzetes ruháikat esetleg a nekünk furcsa ételeiket - már ha a saját hagyományaik egyáltalán érdekli őket és nemcsak pénzért jönnek- de kb ennyi.
2021. márc. 3. 17:08
9/9 A kérdező kommentje:
Az iszlámról is lehetne amúgy beszélni. Szerintem az iszlámnak sincsenek igazán saját alkotásai, hanem csak hozott anyagból dolgozott. Az a toposz, amit állandóan ismételgetnek, hogy "Európában sötét középkor volt, de az iszlám virágzott" is csak azért igaz, mert a hellenizált területeket meghódította az iszlám, és átvette, amit ott talált.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!