Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Miért magyarosítjuk az uralkod...

Miért magyarosítjuk az uralkodók és bizonyos történelmi személyek neveit?

Figyelt kérdés
Az uralkodók esetében mondhatni általános, függetlenül attól, hogy a múltban élt vagy most is regnál, pl. XVI. Lajos francia király, II. Erzsébet brit királynő, Fülöp herceg, Károly herceg XVI. Károly Gusztáv svéd király stb. Más, történelmi személyek esetében is előfordul, de nem általános, pl. Kolumbusz Kristóf (eredeti nevét nem is nagyon tanítják), de időnként még hallani Verne Gyuláról, Gutenberg Jánosról is, igaz, utóbbi kettőnél azért kezd kikopni a magyarosított forma. De miért lettek ezek a nevek magyarosítva, miközben magyar vonatkozásuk nincs? Miért "fordíjuk le" magyarra a most is hatalmon lévő királyok, hercegek stb nevét?
2021. febr. 7. 13:15
1 2
 11/14 Phoney ***** válasza:
100%
Ja, egyébként egy ideig általános volt az írók magyarosítása is. Régi kiadásokban bőven találkozhatsz "Hugó Viktor" és "Dickens Károly" nevével is.
2021. febr. 7. 14:11
 12/14 A kérdező kommentje:
11: Jogos! Valóban több ilyen van. Ezekről nem is tudtam, Verne Gyula valamiért jobban a köztudatban maradt, mint Dickens Károly. Köszi!
2021. febr. 7. 14:12
 13/14 anonim ***** válasza:
100%

" István király valóban István volt, Mátyás pedig Mátyás? Maradtak így fenn írásos kordokumentumok? I. István pénzérméjén Stephanus Rex szerepelt, I. Mátyás hivatalos uralkodói neve pedig Mathias Rex volt."

Úgy tudom akkoriban kizárólag latinul írtak mindenhol, azt is csak a kiváltságos réteg amely tudott írni-olvasni. Szóval ki tudja.

2021. febr. 7. 14:31
 14/14 Phoney ***** válasza:
100%

Istvánról és Mátyásról, ez érdekes felvetés, mint írtam, a középkori Európában nem igazán létezett a formailag is kötött keresztnév fogalma. Tehát az adott volt, hogy mi a keresztnevük, de mivel minden nyelvváltozata ugyanannak a névnek számított, mindig az volt a helyes, amelyik nyelven megemlítették őket (ahogy az uralkodóknál lényegében ma is). A hivatalos írásbeliség latin volt, így hivatalos iratokban csak Stephanus és Mathias lehettek, de ez nem azt jelenti, hogy nem István és Mátyás voltak.

Egyébként Mátyás korában már rég létezett magyar nyelvű írásbeliség is, én mernék fogadni, hogy ha van említés magyarul királyokról, akkor magyarul írták a nevüket.

2021. febr. 7. 14:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!