Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Egy ventillátor 4200 fordulato...

Egy ventillátor 4200 fordulatot tesz meg percenként. A kerületi sebessége 88 m/s. Mekkora a ventillátor sugara?

Figyelt kérdés
2010. aug. 16. 13:28
 1/4 anonim ***** válasza:
40cm.
2010. aug. 16. 13:56
 2/4 anonim ***** válasza:

Érdekel, hogy jött ki?

A fene emlékszik már a képletekre (37 éves vagyok, 1998-ban végeztem a BME-n), és a Függvénytáblázat is el van ásódva valahová. Szóval. Ha 4200/min, akkor 70/s. Azaz másodpercenként 70-et pörög. Tehát a kerület egy pontja, ami másodpercenként 88 métert halad, a kerület 70-szeresét teszi meg. Így a kerülete 1.257m Körnek tételezve fel a ventillátort, a kerület és a sugár között a még általam is ismert (és most jöttem rá, elcseszett) k=2r*pi összefüggés áll fenn, tehát a kerületet 2pi-vel (és nem pi-vel :)) osztva megkapjuk a ventillátor sugarát, ami 0.2m, azaz 20cm.

2010. aug. 16. 14:00
 3/4 anonim ***** válasza:
Hehe, ezt a példát a 9-es fizikatankönyből szedted:D Emlékszem, mert nekünk is volt. Nyári házi, vagy esetleg pótvizsga? Egyébként ez az a fajt feladat, amihez nem kell képlet (a kör kerületét kivéve), józan paraszt ésszel is ki lehet következtetni, mint ahogy GBW tette.
2010. aug. 16. 17:46
 4/4 anonim ***** válasza:

v=2pí*d*n

ebből d=20cm

ha képlettel kéne;)

2010. aug. 16. 21:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!