Ez a téma megfelelő lenne pszichológia szakdolgozat íráshoz?
Nagyon félek. Már el kellett volna kezdenem. Egy olyan témát választottam, ami kiderült, hogy nem kivitelezhető (Leadership típusok hatásai az alkalmazottak elégedettségére). Minden potenciális alanyom visszautasította a kérdőív kitöltését..Nem számítottam volna erre. Céges dolgokról vannak kérdések, főnökről, ilyesmi. Tanárnőmmel írtunk össze, meg beszéltünk át mindent. A téma elméletben tökéletes lett volna, de nincsenek alanyok, így értelmetken az egész.
Villámsebességgel kellene újratervezzem az egészet. Hogy ne kelljen tanárt váltsak (jelenleg a szervezetpszicho tanárnőm koordonál), arra gondoltam hogy ezt a témát választom: Gyerekkori traumák/sérelmek és szakmai elégedettség. Indoklás: Baráti köreimben észrevettem, hogy akiket folyton csúfoltak a suliban, mindennek lehordtak a szüleik, stb, sokkal alacsonyabb eredményeket értek el. Nem tanultak tovább, nem hittek magukban stb. Egy barátnőm pl szeretett volna mérnök lenni, de végül most szalagmunkát végez egy gyárban. Véleményem/egyik hipotézisem tehát az, hogy a gyerekkori sérelmek igenis nagy hatással vannak a munkaválasztásra, akár egy olyan munka választására, amit nem igazán szeret az adott személy-> elégedetlen lesz szakmai szempontból.
A kutatásba 40+os embereket vonnék be akárr vidékről, város, mindegy. Azért választanám ezt a kort, mert 40+ évesen az emberek általában stabilak szakmai szempontból, azaz nem valószínű, hogy egy gyári munkásból már agysebész lesz, vagy fordítva. (Persze nem mondom hogy semmi nem lehetseges, nem ítélek el senkit!!!!)
A probléma az az, hogy nem találok sehol ehhez hasonló tanulmányokat. Még soha nem készült hasonló kutatás? Ha tudtok, kérlek segítsetek. Nagyon el vagyok keseredve és pánikolok.
Betühibákért elnézést kérek, de tényleg nagyon ideges vagyok. Előre is köszönöm!
Köszönöm szépen a segítségetek!
Nyomozgatással tele hétvégém volt. Végülis más témára váltottam át: Érzelmi intelligencia és konfliktuskezelés kapcsolata a fiataloknál. (Itt venném a szerintem legkritikusabb időszakot:18-23 év, amikor azért akadnak gondok, akkor dől el az illető “élete”. Van, aki tovább tanul, van aki dolgozni kezd, de ez egy nehéz időszak. Főleg a mostani generációnak. Én például olyan vagyok, hogy sajnos konfliktushelyzetekben sosem engedek, ez miatt problémáim voltak a kollégáimmal, ilyenek. Szerintem az EQ-m elég alacsony, sajnos. Dolgozom rajta.)
Biztos hallottatok róla tehát, hogy van 5 fajta konfliktuskezelési módszer: van aki alkudozik, van aki inkább kimarad a vitákból, stb...
Nekem pl az egyik hipotézisem kb az lenne, hogy: akinek magas az EQ-ja (érzelmi intelligenciája), az olyan konfliktuskezelési módszereket használ, amely mindkét félnek előnyös eredményeket ad. (Így könnyen be tud illeszkedni a társadalomba, és karriert építeni lassan. Öcsémnek már 16 évesen megy egyébként, és rengeteg baratja van...)
Mit gondoltok erről a témáról?
Majd plusz hipotézisnek, hogy a lányoknak magasabb az EQ, mint a fiúknak...
stb.
De a fölső lenne az alaphipotézis.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!