A “röntgen” szóban ti kiejtitek a T betűt?
Én szoktam mondani a t betűt is, nem egy nyelvtörő 3 mássalhangzót kimondani egymás után.
(Ha már leírtam a nyelvtörő szót, abban is 3 mássalhangzó van egymás után, azt hogy mondhatja ki a #1, esetleg a mondhatja szót, hiszen ez is pont olyan és van még pár ilyen magyar szavunk.)
ki szoktam, igen. egy egész kicsit talán megtorpanok a "T" betűn, de amúgy én sem érzem nyelvtörőnek.
nem annyira ritka az efféle mássalhangzó-torlódás, és bizonyos szavak elég hülyén hangoznának a "T" kiejtése nélkül, pl. "szentkép" helyett "szenkép".
de semmi gond, ha valaki nem mondja ki.
"szentkép"
Igaz, de ott másfajta n-et ejtünk, mint az ng hangkapcsolatnál. Szerintem ezért marad ki könnyebben a röntgen szóban a t.
Mondjátok ki lassan: szeNt.. haNg..
rö N T G en
sze N T K ép
mivel a "k" a zöngétlen párja a "g"-nek, ejtésileg gyakorlatilag ugyanaz az eset mind a kettő.
mind a "röntgen", mind a "szentkép" szóban ugyanolyan "n"-t ejtünk (alveoláris nazális)
ha valaki elhagyja a "t"-t, akkor valóban módosul az "n" ejtése is (ami ez esetben veláris nazálissá válik). de ilyen szempontból sincs különbség a "röntgen" és a "szentkép" között. bármelyikből marad ki a "t", ugyanúgy módosul az "n" ejtése.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!