Hogyan alakult volna a magyar történelem ha nincs első világháború és trianon?
Hmm,ezek a "Mi lett volna,ha..." kérdések mindig is érdekesek. Szerintem.
Nagy kérdés,hogy milyen uralkodó lett volna Ferenc Ferdinánd.
Ez fontos kérdés.
Ha ilyen Ferenc József típusú uralkodó lett volna,akkor virágzott is volna a monarchia.
A OMM meg akarta támadni a Balkánt, mivel az oroszok is fenték rá a fogukat. Ha Gavrilo Princip nem követ el merényletet Ferenc Ferdinánd ellen, előbb- utóbb akkor is találtak volna egy casus belli-t. És akkor ugyanúgy meglett volna a világháború,max egy- két évvel később.
Ha mégsem lett volna világháború, akkor egyrészről lehet, hogy valamilyen formában lezajlott volna "Trianon", hiszen ezek a kissebségi nemzetek el akartak szakadni MO- tól. Hogy ez viszonylag békés, vagy fegyveres folyamat lett volna azt nem tudni, de az szinte biztos, hogy nem ott lennének a határok mit most.
Másrészről nem alakult volna ki olyan országos káosz, bizonytalanság, talán gazdasági válság sem lett volna. Ebben az esetben a kommunizmus nem tudott volna teret nyerni, nem lett volna Tanácsköztársaság, meg talán később szocializmus sem.
Ha nem lettek volna az első világháborút lezáró igazságtalan békeszerződések, akkor valószínűleg nem lett volna a második világháború és "ötvenhat' sem.
Ősszegezve talán ma Magyarország jóléti társadalom lehetne.
"Ha mégsem lett volna világháború, akkor egyrészről lehet, hogy valamilyen formában lezajlott volna "Trianon", hiszen ezek a kissebségi nemzetek el akartak szakadni MO- tól"
Én viszont azt olvastam, hogy a nemzetiségek magyarosodása nagyon felgyorsult 1890-1914 között, többek között emiatt is vált kifejezetten ellenségessé a Monarchiával szemben Szerbia és Románia. Már olyan peremterületeken is 20-30%-ra nőtt a magyar nyelvűek aránya ahol korábban egyáltalán nem vagy csak alig beszéltek magyarul.
Szerintem a technológiai fejlődés következtében az 1930-1940-es évekre akár döntő többségbe is kerülhetett volna a magyarság a Kárpát-medencén belül, akkor meg már nem sok értelme lett volna feldarabolni a történelmi magyar államot.
"Ha Gavrilo Princip nem követ el merényletet Ferenc Ferdinánd ellen, előbb- utóbb akkor is találtak volna egy casus belli-t. És akkor ugyanúgy meglett volna a világháború,max egy- két évvel később."
Én ebben egyáltalán nem vagyok biztos, hogy mindenképp kitört volna egy világháború a szarajevói merénylet nélkül is. Azt is számításba kell venni hogy ha nem Németország vagy az OMM robbantotta volna ki a háborút, akkor Olaszországnak be kellett lett volna lépni a háborúba a németek / osztrákok oldalán a hármas szövetség feltételei miatt. Szerbia megtámadásakor ugye azért maradt semleges, mert az nem védekező háború volt a szövetségesei szempontjából valamint a németek és osztrákok nem is egyeztettek velük a Szerbia ellen indítandó hadjárat előtt. Az olasz támadás nélkül pedig nem hiszem, hogy az OMM elvesztette volna a háborút.
A magyarosodás főleg városokban zajlott, vidéken sokkal lassabb a folyamat. (Ez látszott a Monarchia ideje alatt is, és - ellenkező előjellel - Trianon után is.) A nagyobb városok szinte minegyikében magyar többség volt Trianon előtt.
"Én ebben egyáltalán nem vagyok biztos, hogy mindenképp kitört volna egy világháború a szarajevói merénylet nélkül is."
Ha nem lett volna a szarajevói merénylet, lett volna másik válság. Volt belőle bőven (marokkói válságok, Boszina annektálása, Balkán háborúk, stb.). A kérdés nem az volt, hogy lesz-e háború (mivel Európa gyakorlatilag összes nagyhatalma - az angolokat kivéve - háborút akart), hanem az, hogy mikor.
"Azt is számításba kell venni hogy ha nem Németország vagy az OMM robbantotta volna ki a háborút, akkor Olaszországnak be kellett lett volna lépni a háborúba a németek / osztrákok oldalán a hármas szövetség feltételei miatt."
A németek minél gyorsabban háborút szerettek volna, mivel az ő hadseregük volt a legfelkészültebb, de a franciák és az oroszok is gőzerővel fejlesztették a haderejüket. Ezért is támogatták a Monarchiát a háború kirobbantásában. (A szerbek szinte mindenbe belemetnek volna, hogy ne legyen háború. Azonban a Monarchia - a németek biztatására olyan követeléseket állított, amibe semleges ország nem mehetett bele. Nem véletelen, hogy egy hónap telt el a merénylet és a háború kirobbanása között.)
"Azt is számításba kell venni hogy ha nem Németország vagy az OMM robbantotta volna ki a háborút, akkor Olaszországnak be kellett lett volna lépni a háborúba a németek / osztrákok oldalán a hármas szövetség feltételei miatt."
Tudomásom szerint a hármaszövetség csak francia támadás esetére írt elő kölcsönös segítségnyújtást. Ha az oroszok támadak, úgynúgy semlegesek maradhatnak. Amúgy van, hogy az országok nem tartják be az ilyen szerződéseket. Az olaszok főleg oszták fennhatóság alatt levő terülteket szerettek vola megszerezni, így nem meglepő, hogy végül a Monarchia ellen fordultak.
Egy régi Rubiconban (kb. 15 éve lehetett, sajnos nem emlékszem pontosan), elemezték, hogy melyik ország miért lépett a háborúba. Ott elég egyértelműen látszik, hogy a szarajevói merényet csak ürügy volt.
"Az olasz támadás nélkül pedig nem hiszem, hogy az OMM elvesztette volna a háborút."
Az OMM egyedül még a szebreket sem tudta legyőzni. (Igaz, csak a hadsereg kisebb része fordult a szerbek ellen.) Az tény, hogy valószínűleg jelentősebb erőket tudtak volna a központi hatalmak fordítani a nyugati és a keleti frontra, de kérdés, ez mire lett volna elég. Nyugaton az olaszok belépése előtt sem sikerült áttörést elérni, és később is az látszott, hogy akármekkora erőket vetnek be, nem érnek el áttőrő eredményt. Keleten talán jelentősebb sikerek lettek volna, de ott is az orosz hadsereg összeomlását nem közvetlenül a katonai helyzet okozta (bár közvetett szerepe természetesen annak is volt), hanem a forradalom kitörése.
Emellett valószínűleg az USA sem hagyta volna az adósait vereséget szenvedni, ha rosszabbul állt volna a nyugati frotnt, valószínűleg hamarabb belépnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!