Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Van itt olyan, aki tudományos...

Van itt olyan, aki tudományos pályán mozog, és tanácsot tudna adni egy nagyon későn érő embernek?

Figyelt kérdés
28 éves vagyok, de körülbelül ott tartok az életemben, mint más 18 évesen. Mindig is azt éreztem az utamnak, hogy tudományos pályára kerüljek, de jelenleg nem tudom, mennyire reális ez ebben a korban. Szükségem lenne egy mentorra, akivel tudok beszélgetni, és aki egy kicsit eligazít, hogy mi lehetséges ennyi idősen és mi nem.
2020. nov. 13. 13:54
 1/3 anonim ***** válasza:
100%
Semminek sincs akadálya. Több kollegám is van, aki 30-35 között kezdte a PhD-jét, és volt köztük olyan aki semmit, de tényleg semmit nem csinált előtte egy évtizedig, f.szlóbálgatáson és céltalan utazgatáson kívül. Az a helyzet, hogy a tudományos pályára inkább fogni kell az embereket, minthogy verseny lenne a helyekért. Nyilván nem a Harvardról beszélek, hanem az átlag egyetemekről.
2020. nov. 13. 14:11
 2/3 anonim ***** válasza:
100%
Inkább úgy mondanám, elvi akadálya nincs. A tudományos munka mindenekelőtt az adott terület alaposismeretét feltételezi. Kérdés, honnan kell kezdeni. Ha a 18 év mondjuk egy érettségit jelent, akkor öt év a diplomáig. Anélkül az elvi esély is kicsi. Sokféle módon lehet tudományos munkát végezni, de ehhez mindenekelőtt az adott területen addig elért eredményeket célszerű ismerni. További segítséget az adott munkahelyen lévő idősebb, tapasztaltabb kollégáktól lehet kérni.
2020. nov. 13. 15:01
 3/3 A kérdező kommentje:
Utolsó: nekem is pont ez jár a fejemben. Van ugyan diplomám, de nem abból, ami érdekel(t volna). Fogalmazzunk úgy, elég későn érő típus vagyok, ezért kb. minden eddigi lehetőséget kihagytam, amivel megalapozhattam volna egy ilyen karriert. Kicsit olyan, mintha nem _mernék_ elmélyedni valamiben. Jelenleg fogalmam sincs, hogy van-e értelme elkezdeni még érdeklődni valami iránt. Ez utoljára nekem középiskolás koromban volt meg, utána depressziós lettem, és nagyon bezárkóztam. De sajnálom elpazarolni magam, mert a tanulóéveimben kitűnt, hogy intelligens és kreatív vagyok, csak valahogy a motivációt nem bírtam összeszedni magamban.
2020. nov. 13. 20:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!