Az emberekben most kialakult egyfajta elfogadás a vírus kérdésről?
Azt vettem észre, hogy az emberek többsége már nem is fél egyáltalán a koronavírustól. Mint ha már elfogadták volna, hogy végig fog söpörni mindenenkin, és aki túléli túléli, aki nem nem.
Mert dolgozni kell, iskolába kell menni, bulizni kell, más módja nincs a kultúránk fennmaradásának.
De közben 1 millió ember meghalt már ebben.
A pestisnél vajon mikor kapcsoltak, hogy ez ellen mégiscsak védekezni kellene és nem hagyni elszaporodni?
Én az elejétől kezdve túlhipe-olt influenzának tartom.
Gondolj bele... Ki hal meg? Az idősek, meg a beteg emberek. Akik amúgy egy durvább influenzától is. Akkor mégse érdekelt senkit amikor influenza volt.
Az én véleményem szerint, sokkal többen haltak bele abba, hogy elhalasztották a műtéteket, meg az orvosok nem rendeltek.
A pestis nyilván sokkal veszélyesebb, de azért ebbe is bele lehet halni (kis eséllyel), és lehet súlyosabb szövődményeket szerezni.
De inkább az van, amit a kérdező írt: nem akarjuk hagyni megállni a világot.
Arra gondoljatok, hogy annak idején Angliában a 2. világháború alatt működtek a mulatók is tovább. Az egyikben ki is írták: telitalálat esetén azonnali zárás!
Kötelező volt oda bemenni? Nem.
Bementek mégis az emberek mulatni? Naná!
Ezzel együtt azért vedd fel a maszkot, akkor jobban megúszhatod.
Nekem van egy ismerősöm, akinek 2 családtagja csinált pozitív tesztet munkahelyi szűrésnél.
Semmi tünetük nincs.
Egy hatósági kartanténtól (szobafogságtól) jobban félek, mint a vírustól.
Mondjuk én már az elején is szeptikus voltam és már akkor politikai eszközként gondoltam erre a világjárványra.
A középkori pestisjárvány azért nagyon durva volt, az európai népesség nagyjából fele halhatott meg benne. Ehhez képest természetesen a koronavírus nagyon enyhe, de azért sokan meghalhatnak benne (mint ahogy majdnem egymillióan már meg is haltak a világon, ahogy írod).
Az, hogy nem nagyon reagálnak rá most itthon az emberek, azért is lehet, mert az első hullám Magyarországon (épp a szigorú intézkedések miatt) nagyon enyhe volt, így sokan tényleg nem találkoztak a vírussal. Tavasszal kb. 60 ezren fertőződhettek meg itthon, nyáron pedig nagyon alacsonyak voltak az esetszámok. Azonban a mostani hullámban már most több új esetet regisztráltak, mint az első hullámban összesen. (És sajnos úgy tűnik, nem elsősorban azért, mert annyival jobban feltárnák az eseteket.) Ha viszont elszabadul a járvány, elég durván megugorhatnak a halálozások, erre sok helyen láthattunk példákat.
Nyilván olyan durva korlátozások nem lesznek, mint tavasszal voltak. Egyrészt nem is lehet, másrészt arra azért volt főleg szükség, mert még szinte semmit nem tudtunk a vírusról. De ez nem azt jelenti, hogy nem kockázatos, ha elszabadul a járvány.
"Én az elejétől kezdve túlhipe-olt influenzának tartom."
Mivel tízszer olyan halálos, és kb. háromszor olyan fertőző, valamint egyelőre nincs ellene védőoltás, nem olyan indokolatlan "túlhypeolni".
"Ki hal meg? Az idősek, meg a beteg emberek."
Főleg. De nem csak. Igaz, viszonylag ki arányban, de fiatal, egészséges emberek is meghalhatnak a betegségben. Mint ahogy attól, hogy valaki idős vagy beteg, még simán élhetett volna sok évig.
"Akik amúgy egy durvább influenzától is."
Azokban az országokban, ahol durva volt az első hullám, sokkal többen haltak meg a COVID-ban, mint amennyien akár egy durvább influenza járvány idején szoktak. Influenzában évente 200-650 ezer ember szokott meghalni, a COVID-ban eddig több, mint 900 ezren haltak meg (a mindenféle korlátozások ellenére), pedig csak kb. fél éve kezdett nagyobb mértékben terjedni.
"Most, hogy tudják, hogy az influenzához hasonlóan csak keveseknél okoz problémát, így már nem félnek."
Mint fentebb írta, az hogy az influenzához hasonló, azért annyira nem igaz. Persze mindkettő légúti betegség, és a pestisnél mindkettő kevésbé durva, de a COVID sokkal veszélyesebb az influenzánál, cserébe egyelőre kevésbé tudunk ellene védekezni. Emellett úgy tűnik, hosszútávú szövődményei is lehetnek (pl. szívizomgyulladás), akár akkor is, ha valaki viszonylag enyhe tünetekkel esett át rajta.
"A pestis 1000x veszélyesebb vírus"
A pestist baktérium okozza.
"politikai eszközként gondoltam erre a világjárványra."
A vírus létezik, ez tény. Nem rég kezdett terjedni embereken ez is tény. Veszélyesebb mint az influenza, ez is tény. Az is tény, hogy sokan tünetmentesen esnek át a fertőzésen, ami egyrészt jó, másrészt viszont még nehezebbé teszi a járvány terjedésének követését.
Én itt semmi politikát nem találtam. Hacsak nem azt, hogy egyes politikusok a maszkhordás ellen kampányolva, vagy egyéb hasonló ostobaságokkal próbálnak népszerűséget szerezni (itthon szerencsére nem jellemző).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!