A nácik miért rakták a lengyeleket, cseheket koncentrációs táborokba? Mi volt erre az oka Hitlernek?
Hitlerről a győztesek rengeteg valótlanságot állítanak.
Én vettem a fáradságot és átrágtam magam a "Mein kampf" művén. Szó sincs benne a lengyekek vagy csehek táborokba zárásáról. Sem a magyarokéról.
Ahogy komolyabb, témában olvasottabb hozzászólók írták; a kommunistákkal, zsidókkal volt baja. A lengyelek sem voltak ma született bárányok. Ott volt a brombergi mészárlásuk lengyelországi németek ellen:
Illetve a Volhynia területén a lengyelek az ukránokkal írtották egymást, amelynek százezer civil áldozata volt:
Érdekességként szeretettel ajánlom Weronika Kuzniar műveit, amelyben sorra dönti meg Hitlerről rasszista, néger ellenes vádakat:
A koncentrációs tábor nem német találmány volt. USA-ban és Kanadában is voltak ilyen táborok a 2. világhábarú idején.
A német táborok munkatáborok voltak, és egyes beszámolók szerint nem voltak olyan embertelen körülmények, csak a háború vége felé, amikor már nem tudtak ellátmányt biztosítani.
[link] (angol nyelvű)
Az előttem szólóhoz csatlakozva ajánlanám még Jesse Owens önéletrajzát (The Jesse Owens Story, 1970). Németországban jobban bántak vele, mint a saját hazájában.
"Hitler didn't snub me. -- It was FDR [Franklin Delano Roosevelt] who snubbed me."
14: Jesse Owens nem volt koncentrációs táborban.
Az meg hogy embertelenek voltak-e a körülmények vagy sem, nem igazán érdekelte azokat, akiket a táborokba érkezésük után rögtön ki is végeztek mert gyengék voltak vagy terhesek, vagy akármilyen okból nem tudtak volna dolgozni.
#14 vagyok
#15-nek: Nincs rá egyértelmű bizonyíték, hogy kivégeztek volna embereket, mert terhesek vagy gyengék voltak. Egyéb dolgokra sem a témával kapcsolatban. Előfordult, hogy haszonszerzés céljából rabok hazudtak a koncentrációs táborban történtekről, lásd Hermann Rosenblat.
Amit állítottam:
-az 1930-as években az USA-ban sokkal rosszabbul bántak a feketékkel, mint Németországban
-Koncentrációs táborok léteztek az USA-ban, Kanadában, és máshol is, ahova összegyűjtöttek embereket a származásuk alapján
-A koncentrációs tábor nem német találmány
"Koncentrációs táborok léteztek az USA-ban, Kanadában, és máshol is, ahova összegyűjtöttek embereket a származásuk alapján"
Fel igaz, fel nem.
A második világháboróú alatt a náci oldalon álló országok USA-ban élő lakosait tényleg beköltöztették gettókba, az esetleges diverzáns-akciók kivédésére.
Én azért ezeket nem említeném egy napon a hitleri táborokkal.
Például az olaszokat begyűjtő egyik táborban Amerikában azért tört ki egyszer lázadás, mert a főzéshez nem kaptak olívaolajat, csak napraforgó- és/vagy repceolajat. A balhé eredményeként az USA sürgősen pótolta is ezt a "létfontosságú" élelmiszert.
Azért a tábor életszínvonalára ez elég jó jelzés.
#14 #16 vagyok
Az életszínvonal bizonyára olyan magas volt az USA táboraiben, hogy oda önként vonultak be. Az, hogy az USA és Kanada működtetett koncentrációs táborokat kisebb bűncselekmény, mint hogy a németek tették ugyanezt.
A "gettókba költöztetés":
Civilian Assembly Centers - ideiglenes táborok, innen küldték a rabokat tovább az alábbi kettőbe
Relocation Centers - koncentrációs táborok, a legtöbben ezekbe kerültek
Detention Camps - börtön táborok
Inkább a kommunista táborokat nem hasonlítanám össze a többivel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!