Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » A szabadság és a jövő ismerete...

Ozmium42 kérdése:

A szabadság és a jövő ismerete mindenképp kizárja egymást?

Figyelt kérdés

Két szélsőséges eset közismert:

Ha a világ determinisztikus, akkor elméletileg a jövője 100% bizonyossággal megjósolható.

Ellenben ha a világ nem determinisztikus, akkor a jövő többféle kimenetelű lehet, és lehetetlen megjósolni előre, hogy melyik következik be.

Tegyük fel, hogy van egy isten, aki bizonyos dolgokat megjövendöl, és mivel mindenható, véghez is viszi az akaratát akkor is, ha a fene fenét eszik, de ez csak a megjövendölt eseményekre, és nem az egész világra vonatkozik. Ebben az esetben lehetséges, hogy a világ egyszerre szabad, és néhány esemény elkerülhetetlen?

2020. aug. 5. 08:34
 1/5 anonim ***** válasza:
55%

Holnap 30%-os valószínűséggel 8mm eső esik majd. 60%-os valószínűséggel pedig 4mm X város térségében. Világosan fogalmazok a jövőkutatásról?

A két véglet (100%-os determináltság vs 100% szabadság) laborítóriumi körülmények között fordulhat elő, de a világ nem egy labor. Értelemszerűen az egyszerűbb rendszerek determináltsági foka nagyobb (a kő lefelé, a nagyobb gravitáció irányába esik) a magasabban szerveződött rendszerek (pl. a társadalom) meg kvázi-önirányító is lehetne. Valószínűleg a két dolog dinamikus módon egészíti ki egymást, és egyszerre igaz mindkét törvény (az ismert peremfeltételek mellett).

2020. aug. 5. 09:16
 2/5 anonim ***** válasza:

Kérdés, hogy mit jelentene a jövő ismerete? Ha megjósolnák nekem hogy holnap egy bizonyos utca sarkán elüt egy autó, dönthetnék úgy hogy nem megyek arra, ezzel elkerülve a saját halálomat?

Vagy mindenképp előre meg van írva a sorsom, és a körülmények mindenképp úgy alakulnak majd hogy én ott legyek, hogy elüthessenek?

Vagy esetleg megpróbálhatok tenni ellene, és direkt nem megyek arra, de akkor meg valami eltérő módon fog csakazértis elérni a halál?

2020. aug. 5. 11:04
 3/5 A kérdező kommentje:

Ha determinizmus van, és téged el kell, hogy üssön az autó, akkor elüt. Ha erre előre figyelmeztetnek, akkor is, hiszen a figyelmeztetés maga is a determinált rendszer része, előfordulhat adott esetben, hogy pont a figyelmeztetés okozza, hogy elütnek. Persze ehhez globálisan kell nézni a rendszert.

Ha úgy gondolod, hogy vagy te, az úttest, meg az autó, ami elütne, mint egy lokális rendszer, és ebbe kívülről, váratlanul, a lokális rendszer belső működéséből nem következően beleszól a figyelmeztetés, akkor persze megváltozhat az eredeti forgatókönyv.

2020. aug. 5. 11:48
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

egyes vagyok

Kedves Ozmium42, mivel a Tudomány kategóriába írtad a kérdésedet, be kell lássam, hogy a továbbiakban nem tudok olyan válaszokat írni, amiben feltétlenül hitelesnek és cáfolhatatlannak, valamint reprodukáhatónak tartanék. Filozófiai vitára sem vagyok elég felkészült, úgyhogy minden jót kívánok neked és a többi hozzászólónak.

Ez persze nem azt jelenti, hogy nincs metafizikai elméletem és tapasztalataim a tárgykörben, hanem azt, hogy azok nem állják ki a tudományosság próbáját. Nem mint ha ez levonna bármit is az igazságtartalmukból és értékükből.

2020. aug. 5. 19:31
 5/5 anonim ***** válasza:

"a világ egyszerre szabad, és néhány esemény elkerülhetetlen"

Minden mindennel összefügg, nem lehet ilyen módon elszeparálni eseményeket. Hacsak nem relativisztikus módon, pl. elég távoli eseményeket tekintve, de egyrészt szerintem nem erre gondoltál, másrészt az további érdekes kérdéseket is felvet.

De szűkebb, hétköznapi környezetben a jövő pontos ismerete logikai ellentmondás. Fentebb írták az utcasarkon a holnapi balesetet. Mi akadályozza meg, hogy ne menjek arra? A jövő ismerete hasonló időhurok jellegű paradoxont eredményez, mint a múltba utazás. Ez kb. azt jelenti, hogy a jövő nem megismerhető tökéletes pontossággal. Ettől még lehet determinisztikus a világ, csak nem megismerhető a jövője, elvben sem. (Az ilyen próbálkozások egy olyan fals jövőképet fognak adni, aminek ismerete ahhoz kell, hogy a determinált jövő bekövetkezzen.)

2020. aug. 29. 19:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!