Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Mi lenne másként, ha a hold...

Mi lenne másként, ha a hold 2x akkora lenne mint a föld?

Figyelt kérdés

2020. júl. 12. 21:32
 1/7 anonim ***** válasza:
96%

- teliholdnál is ki lehetne feküdni "napozni"

- olcsóbb lenne a sajt

2020. júl. 12. 21:44
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
A Föld lenne a hold.
2020. júl. 12. 21:53
 3/7 anonim válasza:
100%
Valószínűleg elcsesződne a gravitáció
2020. júl. 12. 23:37
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Ha tisztázzuk azt hogyan érted azt hogy 2x nagyobb! Tömegre, térfogatra, vagy átmérőre?

Egyébként qurrwa jó kérdés.

Vegyük a legvadabb verziót, a dupla átmérőt! Föltételezzük, hogy az anyaguk azonos, tehát a Hold tömege nyolcszorosa lenne a Földének.

* A Föld keringene a Hold körül.

* Az óriási árapály erők miatt mindkét égitest kötött tengelyforgású lenne. Azaz mindig azonos oldalukat fordítanák egymás felé.

* A Holdak lenne vize, légköre, elég erős mágnesestere.

* A Holdon is lenne élet. ( Kb. 50 - 100 millió évenként a meteor becsapódások miatt néhány egysejtű, spóra átjutna a Földről a Holdra, és viszont. )

* Az űrhajózás bonyolultabb lenne. Nem lennének GPS műholdak, mert csak rövid ideig lehetne stabil pályán tartani azokat.

* Sok minden más lenne.

2020. júl. 13. 01:31
 5/7 Wadmalac ***** válasza:
85%

Kérdés, mennyire köszönte volna meg a frissen kialakult élet az esetleg MÉG nem kötött pályás keringéssel-forgással és annak erős árapályhatásával együtt járó folyamatos 30-100 méteres globális napi cunamit.

Plusz valószínűleg évmilliárddal tolta volna későbbre a szilárd földkéreg kialakulását az árapály-hatás maggyúró hője.

2020. júl. 13. 11:46
 6/7 anonim ***** válasza:
85%

Ha a tömege lenne 2X akkora, az is nagy jelentős változást okozna. Ár-apály erők sokkal nagyobbak lennének. Ez akàr nagyobb földmozgásokat idézne elő, mert már akkora lenne az ár-apály erő, hogy a talaj is "mozogna". Na nem mindenhol, csak ott, ahol lazább a talajszerkezet. Műholdak szerintem még lehetnek.

Holdra szállàs nehézkes lenne, mert a nagyobb gravitáció miatt nehezebb lenne elszakadni a Holdtól. Meg ezer más csak ennyi jutott eszembe hirtelen.

Ha az átmérője lenne 2X akkora, de a tömege változatlan lenne, akkor semmi extra. Teliholdkor fényesebb lenne sokkal, sűrűbben lennének napfogyatkozások, és a napfogyatkozások tovább tartanának, valamint gyűrűs és hibrid napfogyatkozások nem lennének.

Ha az átmérője úgy lenne 2X akkora, hogy a tömege ennyivel arányosan nagyobb, akkor azt már leírták előttem. Kötött tengelyforgás, még nagyobb àr apály erők, óriási hullámok, stb. Intelligens élet szerintem nem lenne, mert az ár-apály erő akkora lenne (szerintem) hogy folyamatos lenne a földcsuszamlás, csak növények, kisebb emlősök lennének csak szerintem. Vagy akár még az sem, mert lehet, hogy akkora lenne az ár-apály erő, hogy a két égitest felmelegszik, akár több 100 fokra és hát ekkora hőmérsékleten nem alakul ki élet, max néhány organizmus, amik extrém körülményeket is kibírnak.

2020. júl. 13. 23:50
 7/7 anonim ***** válasza:
89%

Ha tömegre érted a nagyobbat, akkor az ár-apály sokkal erőteljesebb lenne.

Ha meg méretre, akkor éjszaka pl sokkal világosabb lenne. (Nem csak teliholdkor)

Az legextrémebb eseteket meg már leírták.

2020. júl. 21. 14:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!