Milyen olvasmányt ajánlanátok filozófia témában?
Egész életemben filozofáltam és gondolkodtam mindenről és most döntöttem el hogy akkor olvasok is a témáról valamit :).
Nem akarok elsőre kifogni valami unalmas könyvet a témában ezért szeretném kérni a segítségeteket hogy milyen könyvet ajánlanátok egy "kezdő-haladó"-nak.
.
Írtam volna hogy melyik a legjobb filozófia könyv de akkor valaki úgyis írja majd hogy olyan nincs hogy legjobb.
Van legjobb - egy konkrét ember számára. Mégpedig az, amit elér és érdekli.
Ismeretlenül, sem a érdeklődési területet sem az előismereteket nem tudva, gyakorlatilag lehetetlen válaszolni. De ha bemégy egy nívósabb könyvesboltba, megkeresed a filozófia polcot, ott olvass bele szimpatikusnak tűnő könyvekbe. Ne sajnáld az időt, biztos, hogy jobbat fogsz választani, mint amit itt ajánlanak látatlanban.
Szinte MINDEN filozófia könyv elképesztően unalmas. Az ötletek, amik szerepelnek bennük, azok érdekesek. De mondjuk 5 oldalban, nem 1000 oldalban. A tartalmuk nem indokolja ezeket a vaskos köteteket. És ráadásul az oldalak nagyrészét olyan példák teszik ki, amik a filozófus idejében hétköznapi helyzetekkel akarták szemléltetni a filozófiát, csak éppen réges-régen elavultak és érthetetlenek.
Szóval én azt javaslom, hogy jelenkori filozófia-magyarázatokat olvass, ne az eredeti műveket. Vagy akár hallgass. Kiváló előadások vannak az interneten, amik pár órába sűrítik, és azonnal tisztázzák és értelmezik ezeket a nehezen olvasható műveket.
Pl. Rick Rodenick előadás sorozata a posztmodern filozófusokról:
https://www.youtube.com/watch?v=4wetwETy4u0&list=PLA34681B9B..
A kártya titka
(nyugi, nem kártyázásról szól)
Gyanítom, hogy szinte minden tudományos cikk is erősen unalmas a témát nem ismerőnek.
Engem is foglakoztatott, hogy látszólag egyszerű dolgokat miért kell ezer oldalban leírni, miért nem elegendő öt. Van neki oka. Nagyon nyomós. Lehet, hogy van, aki jó filozófus de nem jó író, ekkor születhet kellemetlen mű.
A tudományos cikk és a filozófiai értekezés között egy nagyon lényeges eltérés az olvasó személye. Tudományos cikket a téma másik művelője olvas, van tapasztalata, ismerete, különösen a szakzsargonban. Ezért kicsi az esélye a félreértésnek. Ráadásul egy ilyen cikk a terület rendkívül szűk részére vonatkozik, viszont nagyon mélyen.
A filozófia a világról alkotott gondolataink valamely szemléletét taglalja. Azt, hogy a világ működését, a kölcsönhatásokat, gyakran az eredményt miképpen szemléljük. Tehát szemléletében lehet szűk, tárgyában azonban a való világunk (netán szellemiségünk) van benne. Amiben semmiképpen nem lehet kellő mélységében járatos valaki. Amikor tehát olvas valamit, agyában saját tapasztalata szerint képeződik le az állítás (leírás). Ami pedig gyökeresen térhet el a szerző tapasztalataitól, így értelmezésétől is. Ezért a filozófus arra kényszerül, hogy szinte minden szavát sokféle szempontból világítsa meg, igyekezzen a félreértést, más gondolkodásmódot a lehető legjobban szűkíteni. Így kerül abba a csapdába, hogy vagy rövid és félreérthető (sőt garantáltan félreértett) szöveget tesz közzé vagy kellően körülbástyázott és ezért rendkívül terjedelmes (így unalmas) írást. A szerzők általában azt szeretik, ha nem értik félre őket. Így keletkeznek a terjedelmes művek.
Nem kell azonban kétségbe esni, némi gyakorlattal jól olvashatók e könyvek is. A titok az, hogy a szöveg sokféle tapasztalat számára ad eligazítást. Ebből érdemes csak azt kiválasztani, ami a miénkkel egyezik. A többi más olvasókra vár. Mivel a filozófiakönyvek szisztematikusan vannak felépítve, némi odafigyeléssel elég hamar megtaláljuk az értelmezések között a ránk vonatkozót.
szerintem meg aki filozofálásra adja a fejét az ne csodálkozzon ha terjedelmes vagy esetleg ''száraz'' művekkel találja magát szemben , ha érdeklődési körébe tartozik akkor úgyis érdekfeszítőnek találja majd.
és szerintem filozófiát meg csak klasszikusoktól és teljes terjedelemben és magyarázattal érdemes olvasni.
javaslataim : ezek elektronikus formában elérhetők.
széleskörű és átfogó művek a teljesség igénye nélkül.
Platón : Az állam : [link]
LÁBJEGYZETEK PLATÓNHOZ 1. AZ ERÉNY
ARISZTOTELÉSZ : EUDÉMOSZI ETIKA :
ARISZTOTELÉSZ : POÉTIKA :
Augustinus Aurelius: Szent Ágoston vallomásai:
Bak Sándor: A bűn rövid története
A teljesség üzenete a semmiről - neked!
Ajánlom azoknak is,akik nem hallják nem tudják,nem értik, de még csak nem is remélik!
Antonio Bonfini: Beszélgetés a szüzességről és a házasélet tisztaságáról:
Marcus Tullius Cicero Lélius
vagy M. T. Cicerónak beszélgetése a barátságról:
René Descartes : Értekezés a módszerről:
Értekezés az értelem helyes használatának
s a tudományos igazságok kutatásának módszeréről:
Epiktétos kézikönyvecskéje:A SZTOIKUS BÖLCS BREVIÁRIUMA:
Immanuel Kant - Georg Wilhelm Friedrich Hegel
A tiszta ész : Válogatott írások:
Friedrich Nietzsche:Im-ígyen szóla Zarathustra:
Lucius Annaeus Seneca:Vigasztalások:
Lucius Annaeus Seneca :Seneca leveleiből
Érdekel a filozófia, hogy kezdjek neki? - Filófaktor
filofaktor.blog.hu › Kult › Filófaktor
2014. márc. 16. - A filozófia, lássuk be, nehéz dolog és egyáltalán nem nyilvánvaló, hogy is kellene elkezdeni. Ebben a ... az esszé műfajának feltalálója, szintén szórakoztató, de tanulságos olvasmány. ... Ti milyen más módszert javasolnátok?
Hiányzó: ajánlanátok témában?
Bevezetés a filozófiába | Digitális Tankönyvtár
regi.tankonyvtar.hu › 2011_0001_654_warburton
Philosophy: Basic Readings (Filozófiai alapolvasmányok, London, Routledge, ... A témában gyakorlati útmutatást meríthetünk Ernest Gowers The Complete ...
Hiányzó: ajánlanátok | Tartalmaznia kell a következőket: ajánlanátok
WOW... Köszönöm mindenkinek az informatív válaszait! :)
Ez több mint amit sejtettem. Azt hittem csak kevesen foglalkoznak filozófiával, de ez kellemes meglepetés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!