Hogy bírtak a régi öregek a Kádár rendszerben napi 10-15 órákat kemény fizikai munkát végezni?
Hallom, így idősektől ők mennyit dolgoztak, meg munkahely mellett mennyit dolgoztak, nem úgy mint a mostaniak, akkor alap volt napi 8 óra munkahely,, 8 órát maszakotlak, fusiztak, dolgoztak minden mást. Hogy lehettek anno ennyire szívósak, egy mai 20, 30 év körüli fiatalok, akár nők akár férfiak miért nem dolgoznak ennyit ,mint anno?
Több idős ismerősöm lustának tartják a mai fiatalokat, hogy csak napi 8 órát akarnak dolgozni, és munkahely mellett nem dolgoznak belükszakadtáig.
Hűha, de reprezentatív...
"sok embertől hallom".
Sok embertől hallani sokmindent.
Ha olyan magasságokban mozgó emberekkel veszed körbe magad, mint amilyen te is vagy, akkor egy zárt kis világot teremtettetek...
Tulajdonképpen körkörösen hülyíthetitek egymást.
A mondja B-nek, B mondja C-nek, C mondja D-nek és D ismét meresősíti A-t a saját hülyeségében.
Szerintem ne is itt a Gyakorin kérdezd meg a felhasználókat.
A végén még eltérő véleményeket, eltérő tapasztalatokat fogsz hallani/olvasni.
Jujj, ezt azért mégse kockáztasd meg!
Régen minden jobb vót, ma mindenki nyápic lipsi, hajrá fidesz.
Most örülsz?
Úgy, ahogy a mai bérrabszolgák tudnak napi 25 órát gürizni.
A különbség csak annyi, hogy anno meg is fizették normálisan a munkát, ma meg kb. ókori római rabszolgatartás folyik.
És hogy jól megetessem estére a trollt:
1.) Az idősek gyakran túloznak (szándékosan vagy véletlenül, az is egy jó kérdés. Sokszor szándékosan, mert hogy a fenébe lehetne fiatalabbként cáfolnod azt, hogy a Józsi bácsi nem termelt ki 24 tonna kőszenet '85-ben... sehogy, Józsi bácsi olyan számot mond amit akar, mindenki ráhagyja...)
2.) Az hogy 5 embertől hallottál valamit az messze nem reprezentatív.
De ezt komplikált lenne neked elmagyarázni.
3.) Tényszerű marhaságot állítasz.
Ma is ugyanúgy vannak 12-14 órás munkahelyek, nem kell nagyítóval keresni hogy találj.
Egyetem mellett diákkoromban amikor időm engedte mentem ilyen gyárakba. Volt csomagelosztó, volt tej és tejtermék gyár, volt állateledel gyár, meg még sok minden egyéb. Nem volt ritka a 10-12 óra. Afölött nem dolgoztam, de volt ismerősöm aki többet is dolgozott.
De szerintem téged egy markoló se tudna kikanalazni abból a gödörből, amiben szánt szándékkal ülsz.
Amúgy meg:
"Több idős ismerősöm lustának tartják"
Ez magyarul úgy hangzik hogy: "Több ismerősöm lustának tartja".
Kifelejted, hogy azidőtájt még volt is értelme megdolgozni a pénzért, mert a több munka tényleg több pénzt hozott.
Ma ennek pont a fordítottja zajlik: minél többet dolgozik valaki, annál kevésbé tud megélni.
Amúgy én pont hogy az 50-es proli gyári munkásokat hallottam mindig úgy kezdeni a napot, hogy "Csak lenne már vége ennek a k##### munkának!".
Ezt mondjuk már reggel 7-kor eéőadta a 8 órás műszakban...
Az ilyen valszeg 30 éve se volt oda vissza a munkáért.
De utólag a számítógép mögül minden korszakot be lehet aranyozni. Kis cicomával végül eljutunk oda hogy még a Nap is fényesebben sütött akkoriban.
Az a kép jut eszembe, ahogy 6 lapáton könyöklő ember nézi ahogy 2 másik arréblapátol egy dombot, majd váltott műszakban visszalapátolják a gödörbe.
Hány ilyen "munka" volt. :D
Nagypapik tudnak ám mesélni.
Az az igazság, hogy minden gyárban volt olyan hely, ahol csak tilitoliztak, meg ahol keményen dolgoztak az emberek.
Az irodák többnyire lazításos helyek voltak, vagy a karbantartó műhelyek de azok a munkák, amiből a gyár főképpen élt, az nagyon be volt normázva, ott keményen kellett dolgozni és ha három műszak volt szervezve, akkor ha valamelyik melós beteg lett, vagy szabin volt, azonnal 12 órás műszakot szerveztek a másik kettőnek.
Vidéken az idénymunka jelleg dominált, a TSz ekben az évszak sokat számított, például aratáskor hosszú volt a munkanap.
Ma is ez a helyzet, az Audi gyárban is, a termelésben megy a robot, az irodákban már sokkal lazább.
Egyébként a sok bevásárlóközpontban ma is dolgoznak még 14 órát is, sőt szombat, vasárnap is melóznak, de persze cserébe vannak szabadnapjaik.
A fizikai és a szellemi munka között mindig is volt különbség, ma sem más, olyan mint régen.
Ma tényleg jobban van az, hogy sokan nem akarnak túlmunkát végezni, régen nem nagyon lehetett megtagadni, illetve lehetni lehetett, de ha az alkalmazónak szüksége volt rá, akkor nyilván olyan embert tett arra a munkára, aki vállalta a túlmunkát, ma sem lehet ez másképpen, helytől és embertől függ.
Lusta ember régen is volt, meg ma is van, meg szorgalmas is, csupán a munkanélküliség az, ami ma különbségnek vehető, régen ilyen nem volt, aki nem dolgozott, azt lecsukták, mert valamilyen munkát kötelező volt végezni, hogy megéljen, segély nem létezett.
Mert 30 éve egy férfias köszönés pl. így nézett ki, mint itt a 0:20-nál:
https://www.youtube.com/watch?v=uYMboTIXym4
Ma meg úgy néz ki, mint itt a 0:40-nél:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!