Mire utal az a kifejezés, hogy "elkapta a fonalat"?
Próbáltam kutakodni az eredetére vonatkozóan, azonban sokra nem jutottam.
Hogy mire utal?
Arra utal, hogy valaki a végzett tevékenysége során (legyen ez bármilyen jellegű) "ráérez", vagy nagyon jól megért, felfog, bizonyos szituációt, és ezt a saját tevékenysége során oly mértékben tudja a maga érdekében és hasznára érvényesíteni, hogy folyamatosan kiemelkedő teljesítményt tud elérni, nyújtani.
Sokszor használják ezt a kifejezést a sportban, de magának a kifejezésnek nem csak a sportban van értelme, hanem az élet bármely területére alkalmazhatjuk.
Az egyszerűség kedvéért: A világelső Novak Djokovics "elkapta a fonalat", és megnyerte az ausztrál nemzetközi teniszbajnokság (Australian Open) férfi egyesének 2019-es kiírását, miután a döntőben három szettben, 6:3, 6:2, 6:3-re legyőzte a második helyen rangsorolt Rafael Nadalt.
Vezérfonalról van szó:
"1. (sajtónyelvi, választékos) <Szóbeli v. írásbeli előadásban, tervezésben, nehéz szövegek tanulmányozásában> a témák, gondolatok összekapcsolását, menetét meghatározó, előzetesen megállapított általános szempont v. szempontok összessége, amely köré a részleteket csoportosítjuk. Az értekezés vezérfonala. Megadott vezérfonál szerint vezeti a megbeszétést. Elvesztette a vezérfonalat. Igen óhajtanám tudni, vajon … miképen adjátok elő a magyar irálytant a négy felsőbb osztályban? Van-e valami … vezérfonal …? (Lévay József) Vezérfonalul szolgálnak ezek a levelek a jubileumi levelek megírására. (Krúdy Gyula)
2. (régies) <A gondolkozásban, elemzésben> az az irány, eljárásmód, amely elvezet az eredethez v. a megoldáshoz. Megtalálja a vezérfonalat a probléma megoldásához. Visszakérte emlékezőtehetségétől a hallottakat, hogy a vezérfonalat megtalálja a gróf eszméjéhez. (Vas Gereben) || a. (választékos) Az ész, az értelem vezérfonala: az észnek, az értelemnek az a képessége, hogy ezt az irányt megtalálja.
3. (sajtónyelvi) Vkinek eszmevilágát, magatartását, cselekedetét vezérlő, irányító eszme, elv. Minden tettének vezérfonala az igazságszeretet. A népszabadság eszményképe volt Zord éltetökben [= életetekben] a vezérfonal. (Madách Imre)"
nem néztem utána, de így elsőre ez több szólás keveredésének tűnik (gyakran van ilyen, pl. összerúgta a port), én ezekre vezetném vissza:
– elvesztette a fonalat (Ariadné-sztori, ugye, a vezérfonalat is ide vezetném vissza);
– (esetleg megtalálta a fonalat, bár már ez is az elvesztésből van "származtatva")
– elkapta a gépszíj
– megfogta a lényeget, elkapta a lényeget, elkapta a tempót...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!