Nyelvtanilag melyik a helyes?
Pisti fiatalabb nálam.
Pisti fiatalabb tőlem.
Pisti fiatalabb, mint én.
Nálam és mint én.
Amúgy pedig: idősebb vagyok mint Pisti
Én nem vagyok benne biztos, de szerintem még a "Pisti fiatalabb tőlem két évvel." még nem lenne rossz. Nekem még az úgy is tetszik, az a verzió, az a felállás.
De igen egyébként, ha nincs mögötte ilyen , hogy "2 évvel " pl akkor a sima "tőled"-es verziótól idegenkedem. Bár nem énmiattam fiatalabb két évvel:) Amúgy nemtom, nekem nem okoz ez akkora gondot, hogyha pl valaki így használja , nekem ez olyan vidékies:) Tehát úgy rendben van:)
*ilyen tájszólás-féleségre gondolok.
Pl egyszer leveleztem valakivel, aki itten a határnak a másik oldalán lakik; és akkor ő aszondta nekem, tök aranyos volt, hogy "elmennék nálatok":) "elmennék hozzátok" helyett; és akkor leírtam neki, hogy idefelé az elmegy azt is jelenti, hogy elélvez; szóval inkább írja így, hogy "elmennék hozzátok":):):) Tök cuki volt:):)
A "tőlem"-es változat is magyarul van, használják az anyanyelvi beszélők.
"Nyelvtanilag melyik a helyes?"
minden, amit a magyar anyanyelvűek "szabad szemmel látható" része használ. (és mindhárom ilyen)
nincs nyelvtani "szabályzat", ez nem helyesírás, nem is a KRESZ.
"a sima "tőled"-es verziótól idegenkedem"
az más kérdés, azzal neked kell megküzdeni... :-)
"nem énmiattam fiatalabb két évvel:)"
hanem az én lakásomban??... (vö. "nálam")
""elmennék nálatok":) "elmennék hozzátok" helyett"
Nem "helyett", hanem ott úgy mondják.
Ilyen alapon te is a másik "helyett" mondod az egyiket...
"leírtam neki, hogy idefelé az elmegy azt is jelenti, hogy elélvez; szóval inkább írja így, hogy "elmennék hozzátok""
és ettől miért írja máshogy?? inkább értsd te máshogy, nehogy már az egyik magyar "kijavítsa" a másik magyarnak a magyar beszédét... :-/ nagyon cuki.
A MAGYAR NYELV ÉRTELMEZŐ SZÓTÁRA
I–VII. KÖTET
SZERKESZTETTE
A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA NYELVTUDOMÁNYI INTÉZETE
AKADÉMIAI KIADÓ
...ebben is benne van a tőle ilyen használata...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!