Ez egy nyelvtanilag, helyes szó? Szellentegethettettettetek
Szellentegethettettettetek
Szellenteget (szellent)
Szellentegethet (meg van engedve neki hogy szellentsen)
Szellentegethettet (másoknak megengedi, hogy szellentgethettessenek újabb embereket?)
Nem bírom levezetni, remélem valakinek sikerül. :D
1) nekem furcsa, hogy nem szellentget, hanem belekerült egy plusz "e", de az igaz, hogy vannak hasonló létező szavak (integet, menteget...), úgyhogy legyen, egyefene
2) a -het+tet-et nem értem, szerintem ilyen nem tud lenni
(mehettet? ihattat? írhattat?... nem, szerintem ilyenek nincsenek)
"Itat, itattat, itattathat, ilyenek nincsenek? :D"
vannak ilyenek, de a fent írt szóban jócskán túltoltad, túl sok az 'ett' - szótag. Te magad sem érted a fenti szót szerintem.
"mi a leghosszabb még létező, logikus változat"
nincs leghosszabb "logikus" alak, mivel műveltetni akárhányszor lehet, vagyis akár hány "emeletet" lehet csinálni abból, hogy:
'én késztetlek téged vmire'
'én késztetlek téged arra, hogy te késztesd őt vmire'
'én késztetlek téged arra, hogy te késztesd őt arra, hogy ő késztesse a 4. embert vmire'
'én késztetlek téged arra, hogy te késztesd őt arra, hogy ő késztesse a 4. embert arra, hogy ő késztesse az 5. embert vmire'
...
vagyis pl.
láttat, láttattat, láttattattat, láttattattattat stb.
az már egy más kérdés, hogy mi a leghosszabb életszerű változat – csak ezt meg nem lehet egzakt módon meghatározni.
viszont a te eredeti példádban a "logikai" hiba nem érinti a hosszt, hiszen az úgy javítható, hogy a végén lévő "-hettet" helyett azt írod "-tethet"
Én nem tennék műveltetőképzőt (-tat, -tet) gyakorítóképző (-gat, -get, -kod, -ked, -köd stb.) után, kivéve ha a gyakorítóképző megváltoztatja a szó jelentését, pl. töröl → törölget. De a szellent esetében nem változik a jelentés.
szellent
szellentget (többször egymás után szellent)
szellentgethet (meg van neki engedve, hogy többször egymás után szellentsen)
szellentgethettetek (meg volt nektek engedve, hogy többször egymás után szellentsetek)
Ha esetleg a leghosszabb szót keresed, amiben csak e magánhangzó van, az a legeslegelembertelenedettebbeknek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!