Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Kell ez a vessző vagy kitöröljem?

Kell ez a vessző vagy kitöröljem?

Figyelt kérdés

Ha tehetném, lájkolnám.

Kell ide ez a vessző?

2010. júl. 8. 01:53
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
49%

Inkább aszond meg nekem, te nyelvész, hogy ha egyszer nem magyar szavakat használunk, akkor nem tökmindegy, hogy a magyar helyesírás szerint kell-e vessző, vagy sem?

Vagy annyira azért még vagyunk begyöpösödöttek? Csak félig szarjuk le a nyelvünket? :>

2010. júl. 8. 14:19
 12/15 anonim ***** válasza:

És ha úgy írnád, hogy Ha tehetném, like-olnám?

(Tudtommal a jövevényszavak a kiejtéshez ragozzuk.)

2010. júl. 8. 18:14
 13/15 anonim ***** válasza:
22%
A likalnád buz.isan hangzik, a lájkolnám természetesebb. :D
2010. júl. 8. 20:03
 14/15 anonim ***** válasza:
90%
Én is tanultam nyelvészetet, és mivel a kérdés a vesszőre vonatkozott, így arra válaszolva azt mondom, hogy kell a vessző, mivel összetett mondat. Nincs benne utalószó és kötőszó, csak feltételességet kifejező ha. Abban egyetértek a másik nyelvésszel, hogy vannak olyan szavak, kifejezések, amelyek nem valók pl. irodalom dolgozatba, viszont közösségi oldalakon, élőbeszédben megállják a helyüket. Ez eddig is így volt, sőt, másképp beszélünk felnőttel, gyerekkel, hivatalban stb. Más-más stílust használunk, és leginkább az a fontos, hogy a helyzetnek megfelelően beszéljünk úgy, hogy a megértést ne akadályozzuk. Az idegen szavak egy részét már fonetikusan írjuk, minél többet használják a nyelvben. Már nem ütközne meg senki azon, hogy a fájl szóhoz a magyar nyelv toldalékait kapcsoljuk. Olyan folyamat zajlik, amikor egyes idegen szavak kezdenek beépülni a nyelvbe, és ennek egyik jele az, hogy ingadozik a fonetikus és az eredeti nyelvbeli leírás. Nekem a lájkolnám még idegenül hangzik, kifejezőbb a like-olnám, de nem ismerem a Facebookot, így valószínűleg ezért.
2010. júl. 9. 09:14
 15/15 anonim válasza:
90%
kell vessző, a "ha" miatt.
2010. júl. 10. 13:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!