Kell ez a vessző vagy kitöröljem?
Ha tehetném, lájkolnám.
Kell ide ez a vessző?
Szerintem nem, meg az egész mondat se kell.
Majd akkor kérdezz, ha képes vagy magyar mondatokat írni :P
akkor "tetszikelném" :D ...
ha már mindenképpen facebooknál szeretnék maradni és ti pedig kötekedni a nem magyar szó használata miatt magyar mondatban :D
Egyébként, magyarul mindez a következő:
Ha volna rá módom, tetszésemet fejezném ki...
Természetesen kell vessző, hiszen mellérendelői mellékmondatról van szó.
A többivel meg ne foglalkozz. Én egyetemet végeztem, nyelvészetet tanultam, mégis leírom facebookra, hogy "lájkoltam". Miért? Poénból. Nem kell ilyen begyökösödöttnek lenni. Akkor kell kiakadni, ha más környezetben használja az emebr, de itt egyértelműen leírta, hogy facebookon írná. Ott pedig éppen az volna hülyeség, hogy "tetszésemet fejezném ki".
A lényeg, hogy kell a vessző, és az "akkor" meg elmegy, de nélküle stílusosabb a mondat.
Az angol szavak átvétele meg hosszú idő óta zajló folyamat, a kötekedők is használnak ilyen szavakat.
Te kedves nyelvészetet tanuló, aki lájkol is!
Begyökösödés talán algebrából lehetséges.
Mi magyarul beszélők megcsontosodott, makacs emberről szólva emlegetjük, hogy begyöpösödött, vagy begyepesedett.
(Mindkét változat jó!)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!