Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Mikor kell vessző a "vagy" elé?

Mikor kell vessző a "vagy" elé?

Figyelt kérdés

Kétségeim támadtak a minap a "vagy" kötőszóval kapcsolatban. Kell-e vessző elé ezekben a példamondatokban:

Választhat, hogy tanul vagy dolgozik.

És mi a helyzet a következővel, ha a kötőszó nem szerepel, de akár szerepelhetne is:

Ásványvízből kérhetsz szénsavasat, szénsavmenteset.

És hosszabb, összetett mondatoknál?

Azt hiszem, elmegyek edzeni, vagy inkább csak itthon maradok, és lustálkodok.

Van-e hiba a fenti három példamondatban?

Előre is köszönöm!

2019. ápr. 25. 11:56
 1/5 2*Sü ***** válasza:
100%

A vagy, és, s, meg kötőszavak esetén nem kell vesszőt írni, ha azonos szerepű mondatrészek között áll.

Kérhetsz üdítőt, kávét vagy teát. = Kérhetsz üdítőt, kávét, teát.

Ha nincs vagy, akkor kell vessző. Ha van vagy, akkor nem kell vessző.

~ ~ ~

Viszont az összetett mondatok esetén más a helyzet, mert ott a kötőszavak nem azonos szerepű mondatrészek közé kerül, hanem egy tagmondat kezdődik vele. Összetett mondatok esetén viszont mindig ki kell tenni a vesszőt:

Holnap kitakarítjuk a lakást, és ha jó idő lesz, akkor elmegyünk sétálni is.

A megfogalmazás sem mindegy. A magyar helyesírás szabályai ezt a példát hozza:

Egész éjjel táncoltam, és szórakoztam a pincérekkel (a táncolás nem a pincérekkel történt).

Egész éjjel táncoltam és szórakoztam a pincérekkel (a táncolás is a pincérekkel történt).

> Azt hiszem, elmegyek edzeni, vagy inkább csak itthon maradok, és lustálkodok.

A vagy elé kell vessző, mert az tagmondat előtt áll. Viszont az és elé nem kell vessző, mert az azonos szerepű mondatrészeket választ el. Tehát:

Azt hiszem, elmegyek edzeni, vagy inkább csak itthon maradok és lustálkodok.

2019. ápr. 25. 12:21
 2/5 Wadmalac ***** válasza:
100%
Na most ez VAGY mindig így van, VAGY nem. :)
2019. ápr. 25. 14:58
 3/5 BringaManó ***** válasza:

Az utolsó példát illetően eltérő véleményen vagyok:

"Azt hiszem, elmegyek edzeni, vagy inkább csak itthon maradok, és lustálkodok."

Ide szerintem kell vessző: hiába két állítmány között van az "és", ez – a látszat ellenére – mégsem azonos mondatrészek felsorolása, hanem két külön tagmondat. Ez a "maradok"-hoz szorosan hozzá tartozó itthon miatt egyértelmű.

Ha szebben akarnám megfogalmazni, akkor inkább az OH.-t idézném:

325.o.: „Vesszőt kell használni a kötőszók előtt a következő esetekben:

(...)

2. Ha az egyik vagy mindkét állítmánynak az alanytól különböző, külön bővítménye van, a vesszőt általában ki kell tenni: Leült mellé, és megfogta a kezét. ♦ A török állt a fánál, és a fűre bámult. ♦ A gyerek igen gyenge, és hajlamos mindenféle betegségre.”

Esetünkben az "itthon" nem egy olyan helyhatározó, amely mindkét állítmány közös vonzata lenne, hanem kifejezetten a "maradok"-hoz tartozik, ugye.

Példaként átalakítom olyanra, amikor tényleg csak állítmányok felsorolása van, így nem kell vessző:

"Azt hiszem, elmegyek edzeni, vagy inkább csak itthon olvasok és lustálkodok."

Itt ugye egy közös bővítménye van a két állítmánynak.

OH.324.: „Nem kell vesszőt használni a kötőszók előtt a következő esetekben:

(...)

2. Az állítmányoknak csak közös bővítményeik vannak: Megunja és leveti az egyenruhát. ♦ Folyamatosan kiabált és veszekedett a férjével.”

2019. ápr. 25. 23:05
 4/5 anonim ***** válasza:

Két remek hozzászólást olvashattunk, úgyhogy sok mindent már nem tudok írni, csak két kiegészítést.

A szabályzat 11. kiadásában még szerepelt ez a két mondat: „Sokszor meglehetősen nehéz eldönteni, hogy az és, s, meg, vagy kötőszóval kapcsolt rész önálló tagmondat-e: Bevágta az ajtót, és dühösen elrohant. De: Hirtelen fölugrott és elrohant. Ilyenkor az írásjelhasználat ingadozhat.” Az új szabályzatban ez már nincs benne, noha továbbra is érvényes a megállapítás.

Vesszőt teszünk az és, s, meg, vagy szó elé felsorolásnál, ha hátravetett szó előtt áll, pl.: „Pálinkát ivott, és sört”; „Csíkokat, pettyeket festett a papírra, és színes karikákat”.

2019. ápr. 26. 15:36
 5/5 BringaManó ***** válasza:

Igen, a 12. kiadásban már az említett bekezdést erre cserélték le:

"Az írásjelhasználat azonban – a tartalomtól függően – változhat: Egész éjjel táncoltam, és szórakoztam a pincérekkel (a táncolás nem a pincérekkel történt), de: Egész éjjel táncoltam és szórakoztam a pincérekkel (a táncolás is a pincérekkel történt)."

Valószínűleg nem akarták ijesztgetni a kedves nyelvhasználót azzal, hogy "nehéz eldönteni" (ráadásul még utána egy olyan példa, ami "ingadozhat"...)

Helyette berakták ezt a sokkal megnyugtatóbbat (ld. fent), amelyben egyrészt el van magyarázva a különbség, másrészt azt mutatja a két mondat, hogy "úgy írod, ahogy akarod..." :-))

Persze ettől még valóban igaz, hogy "Sokszor meglehetősen nehéz eldönteni": éppen ezért van az, hogy az OH. három oldalon keresztül részletezi a különféle lehetőségeket (ebből idéztem fentebb). Ld. [link]

2019. ápr. 26. 22:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!