Van olyan tájegység, ahol az "otthon" szó helyett az az "otthol" szót használják?
Többször hallottam már, hogy
Délután 5-kor már otthol leszek....
Ez tájszólás, vagy egyszerűen csak az intelligencia hiánya ?
Nekem volt sógornőm Komádiból származott, arrafelé úgy mondták.
Bp-en ez nem használatos!
"Bp-en ez nem használatos!"
Én rendszeresen halottam a 70-80-as években Pesten, ezért írtam, hogy régen!
Tájszólás. Pl. a Duna-Tisza közének északi felén egyes településeken használják még ma is, de egyre kevesebben, inkább csak 50 felettiek, a fiatalok már nem. Talán még a nógrádi palócoknál tart ki valamennyire, de ezt nem mondom biztosra.
Nyilván Budapestre is költöztek ezekről a vidékekről.
Az intelligencia hiánya az oka.Annak,hogy "otthol" nincs értelme.Én is hallom rendszeresen,de rendszerint nagyon egyszerű emberek szájából.
Nálam ez annyira gáz,mint a nő,növekszik helyett azt mondani,hogy "nől".
"Én is hallom rendszeresen,de rendszerint nagyon egyszerű emberek szájából."
Mert a nagyon egyszerű emberek sokkal inkább megtartják a szülővidékük tájszólását. Az intelligensebbek tudatosan vagy tudat alatt igyekeznek hasonulni a környezetük beszédmódjához. Az egyszerűbbek nem is veszik észre, vagy nem tudják felmérni, hogy az ő beszédük miben másabb.
De alapvetően tájszólás része az "otthol".
A pestiek meg az mondják, hogy "pósta", hosszú ó-val, és nyilván lenézik a tudatlan vidékieket, akik rövid o-val mondják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!