Miert nem hoznak egy szabályt az ly-os J betű eltörléséről?
Mert a helyesírás egy kiváló szűrő. Ki lehet vele szűrni azokat az emberszabásúakat, akiket nem szabad komolyan venni, és akikre fél percet sem szabad áldozni. A legtöbb esetben azonnal egyértelmű, hogy a szerző értelmes ember-e, vagy khmm... nem.
Például egy helyesírási hibáktól hemzsegő:
- önéletrajz
- levél
- üzenet
azonnal megy a kukába. A küldővel együtt. És ez így van rendjén.
Mennyi troll van itt, aki tereli a témát és nem figyel az eredeti kérdésre.
Gratulálni tudok! Ügyesek vagytok! :)
Hogy miért? Jó kérdés. A "j" és "ly" megkülönböztetésének semmi gyakorlati haszna, ezenkívül semmi szabályszerűség nincs benne; minden szó helyesírását egyenként kell ismerni ahhoz, hogy jól írjuk le.
Mindenesetre a magam részéről úgy vélem, nem eltörölni kellene szegény elipszilont, hanem egyszerűen opcionálissá tenni a használatát (kivéve természetesen a tulajdonneveket)... Azaz ahol jelenleg "ly"-t kell írni, ott ugyanilyen helyesnek számítana a "j" is. Aztán a jövő majd eldönti, hogyan használják az emberek a nyelvet...
A professzor urak majd elmondják, hogy miben hibádzik a gondolatmenetem, de ha eltöröljük az "ly"-t, akkor nem az lenne a logikus, hogy helyette a sima "l" betűt használnánk, nem pedig a "j"-t, amiről az előttem olvasható vita folyik?
Gondoljatok bele, ha az "ly"-t "l"-el helyettesítenénk, akkor a mondatok nem néznének ki furcsán és nem hangoznának magyartalannak sem (max. egy kicsit "falusiasnak": lyukas<>lukas, melyiket<>meliket, stb.). Szerintem az lenne a logikus, hogy ha eltörölnénk az "ly"-t, akkor az átmeneti szabály az lenne, hogy helyette sima "l"-t írnánk. Vagy ha úgy tetszik, akkor nem is eltöröljük, csak lehagyjuk az "y"-t, ami a probléma okozója.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!