Honnan erednek a zemberek, a zország, a zasszony, stb szavak (miért kell z betű bele)?
Ez egyfajta gúny a politikusok által gyakran használt és általában általuk komolyan sem vett szólamokra. Minden politikus arról beszél, hogy "az emberekért, az országért, az egységes nemzetért, az egészségügyért stb. dolgozik. Aztán persze kiderül, hogy sikkaszt, csal vagy lop, vagy szimplán csak nem tesz semmit "az emberekért", ezért ha a politikus arról beszél, hogy ellentétben mondjuk "a mocskos hazáruló" XY-al ő bezzeg a magyar embereket és az országot szolgálja vagy szolgálná gyakran csak legyintünk, hogy na ez is a "zemberereket" -értsd. a gyakorlatban magát akarja szolgálni. Igazán a politikai köznyelve azután honosodott meg, hogy Orbán elindult a populista irányba és folyton a "zembereknek" akart jót.
Nyelvtanilag az "az" határozott névelőből származik az a Z betű.
Én mindig azt hittem, hogy a Micimackó és a zelefánt mese miatt ragadt ez meg. :D Ott hallottam ilyet először.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!