Hogyan kell íni és mondani? ö-vel vagy evel? Pl: Felettem vagy fölöttem?
Figyelt kérdés
2010. júl. 2. 14:26
1/7 anonim válasza:
A fel~föl, felett~fölött alakváltozatok, általában egyenrangúan használhatók, így a felettem és a fölöttem is.
Kivéve persze, ha valaki az összes ennivalót felette v. fölette. :D
2/7 anonim válasza:
Nem, szerintem a felette, illetve a fölette is jó! Legalábbis én így is úgy is használom.
4/7 anonim válasza:
sztem tejföl. De pl. zsemle vagy zsömle?
5/7 anonim válasza:
6/7 anonim válasza:
Mind a kettő helyes... és a tejfel meg a tejföl is, meg a zsemle meg a zsömle is. Én ezeket e-vel használom.
7/7 dellfil válasza:
Nem vagyok nyelvész. Ezért lehet, hogy nem "tudományos" amit mondani fogok.
A felette-fölötte szópár lehet egyjelentésű. Valami felett (fölött) lévő dolgot jelenthet. De akár azt is, hogy nagyon. Régiesen, stílus elemként. Például: - felette (fölötte) éhes vagyok - azaz, - nagyon éhes vagyok.
A fölette szó szerintem azt jelenti: mind megette, felzabálta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!