Vedd úgy, hogy nem mondtam semmit. Vedd úgy, hogy nem szóltam semmit. Melyik helyes?
Igen, mindkettő.
A szinonimák közti mazsolázgatás nem a helyesírás tárgykörébe tartozik.
csatlakozom.
(és tényleg nem helyesírás – ahogy a többi rengeteg hasonló kérdés sem az utóbbi időben, amelyek talán ugyanattól az embertől származnak... :-)
de érteni vélem, hogy az a kérdésed, hogy lehet-e "szólni vmit", mert a szokásos inkább az, hogy "nem szóltam" / "nem mondtam semmit".
szerintem lehet szólni is vmit, de valóban van benne egy nagyon kicsi göcsört, de ennyi belefér...
az ügyben nem a GYK fog neked tanácsot adni (vagy legalábbis nem jót :-), hogy éppen abban az irományban, éppen abban a szövegkörnyezetben ez megfelelő-e...
ha a magyar (is) az anyanyelved, és neked ez így jól hangzik [az adott szereplő szájából], akkor írd le nyugodtan, minden félmondathoz ne kérj stilisztikai tanácsot. ha pedig mégis szükségét érzed, akkor ne a GYK népének stílusérzékében bízz, keress konkrétabb embereket, akiknek megbízol, és akik támogatni-terelgetni tudnak és akarnak e téren. szerintem legalábbis.
A két szinonim szó közül bármelyikkel helyes nyelvtanilag.
Másik, hogy melyiket szoktuk gyakrabban, vagy kizárólagosan használni, és szerintem az elsőt. Akár csak így röviden: Nem mondtam semmit.
Másodikat szerintem úgy használjuk, hogy pl. "Jó! Nem szóltam." Illetve egyéb változatokban is előfordul.
Ezt még nem tekinteném régi, vagy igazi mondásnak, mert még túl mai, túl friss annak. Inkább egy ismert szófordulatnak mondanám. Szóval ezért nem hiszem, hogy mondások között egy amolyan pontosat találhatnánk.
Uraim, én egy kicsit más szemszögből közelíteném meg a kérdést: Mindkét mondat nyelvtanilag helyes, de hogy melyiket mikor helyes mondani, az szituáció függő.
"Vedd úgy, hogy nem szóltam semmit."
Ezt én akkor mondanám, amikor valakit megsértek a mondatommal.
"Vedd úgy, hogy nem mondtam semmit."
Ezt pedig akkor, ha nem sértődésről van szó, pl. "miért etted meg a kajámat?!", majd meglátom a hűtőben az ételemet és ekkor mondanám, hogy "bocs, vedd úgy, hogy nem mondtam semmit".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!