Több személynek írt közös levélben (e-mail) hogyan kell írni a (közös) megszólítást?
Két személynek szeretnék egy közös levelet írni.
Mindketten ugyanannál a szervezetnél vannak, és azonos a beosztásuk, felsővezetők.
"Tisztelt Varga István és Kovács Béla Urak!"
"Tisztelt Varga István Úr és Kovács Béla Úr!"
"Tisztelt Varga István Úr és Tisztelt Kovács Béla Úr!"
Levelemben egy rövid bemutatkozás keretében az adott szervezetnél elérhető -végzettségemnek és gyakorlatomnak megfelelő- munkalehetőségekről érdeklődnék.
Mit javasolnátok, hogyan íródjon a megszólítás?
Ja és még:
Tisztelt Hölgyem/Uram!
Tisztelt Érdeklődő!
... ha ismeretlenül kell megszólítani valakit. Egyenként csak kis mennyiségnél írd, mert több száz vagy ezer levelet nincs idő a mai világban egyenként írogatni. Pár száz éve nem is volt ilyen mennyiségű a kommunikáció.
#10-11:
Khm, a kérdés így kezdődött: "Két személynek szeretnék egy közös levelet írni."
...
A #8-asnak ne dőlj be :-), én is a nagybetűs Úr mellett vagyok:
ez egy olyan spéci "szabály", amelyről ugyan a helyesírási szabályzatban is írnak, de még a helyesírási szabályok keretei között sem "kötelező", csak illemszabály, amit a megfogalmazásban is jeleznek:
"Hivatalos iratokban és levelekben a megszólítás első szaván és tulajdonnévi tagján kívül nagybetűvel SZOKÁS kezdeni a megszólításban szereplő közneveket is (de a mellékneveket, kötőszókat már nem) ..."
Tehát valóban írhatod kicsivel (úgy is "helyes"), de az ilyen helyzetekben az ember általában az udvariasabb megoldást választja, ha választani lehet, úgyhogy... tégy belátásod szerint. :-)
Köszönöm a hozzászólásokat.
Bár 1 db közös e-mailt szerettem volna küldeni, benne egy egymondatos közös megszólítással, a válaszaitok alapján úgy tűnik, célszerűbb, ha mindkét személynek külön-külön elküldöm a levelet a "Tisztelt ... Úr!" megszólítással.
14. válaszolónak:
Ez egy kis szervezet. Vállalkozás, lapos szervezeti struktúrával. Nincs külön HR részlegük és HR vezetőjük. Közvetlenül az aktív cégvezetők (2 fő) foglalkoznak az esetleges létszámbővítéssel. Nem tudom, hogy kettejük közül ki gyakorolja a munkáltatói jogokat, de szerintem közös döntések alapján vesznek fel új pozícióra új kollégákat.
Személyesen ugyan nem ismerem őket, de a neveik, beosztásuk és elérhetőségeik egyéb forrásokból a rendelkezésemre állnak.
Felmerült, hogy esetleg csak az irodavezetőjüknek küldöm el a levelet, de ha önéletrajzot is mellékelnék hozzá, akkor nem szeretném, ha kézen-közön járnának a személyes adataim.
Tényleg elnéztem, csak két személynek kellene címezni.
Ebben az esetben egy levél elegendő lenne és inkább a magasabb beosztásúnak küldd el. Ha ismert a név és beosztás akkor mindkettő szerepeljen a megszólításban.
Tisztelt Kovács András Igazgató Úr!
Lehet, hogy az irodavezető foglalkozik a felvételekkel, de kis cég esetén ezt nem lehet tudni, valóban közös döntés is lehet. Inkább jusson feljebb és úgyis átadják egymásnak azt ami a másikójukra tartozik. A munkaerő felvétel alapvető döntés egy kisebb cégnél, így inkább tippelném az igazgatói döntéshez, az irodavezető meg a napi konkrét teendőkkel foglalkozik inkább.
Azon meg ne aggódj, hogy kézen közön vándorol az önéletrajzod, mert teljesen valószínűtlen. Nincs ilyesmire ideje senkinek és nem is olyan ami valamiféle pletykatéma lehetne. Ha olyan csicsamicsa külleműre formázod is max a küllemét ha egy pillantással megmutatnák egy egy embernek, de a neved és adataid - bocsi hogyha furán is hangzik - de senkit se fog érdekelni. Nem tudnának mit kezdeni vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!