"a három hosszú kanyargó folyó találkozásánál". Kell itt valahol vessző?
Szerintem:
a három, hosszú, kanyargó folyó találkozásánál.
Felsorolás, én így írnám.
Azért így kijelenteni, hogy a #2-esnek van igaza...
A kérdésre a válasz, hogy mindkét tagolás jó lehet. Hogy melyik a helyes, itt attól függ, hogy mire gondolt a költő. Arra, hogy a folyó három hosszú-e vagy pedig arra, hogy van három kanyarogó folyó, amik összetalálkoznak?
"van három kanyarogó folyó, amik összetalálkoznak?"
Erre.
Egyértelmű. hogy az utóbbi!
...három (számnév) hosszú (melléknév), kanyargó (melléknév) folyó...
#4:
Az első verziódat nem értem (hiányzik belőle a mértékegység),
a második értelmezés pedig úgy írandó, ahogy én írtam, mert különböző típusú (mennyiség- és minőség-) jelzők vannak egymás után, amelyek egyforma jelentőségűek, és ilyenkor általában* nem kell vessző.
Bővebben ld. pl. OH. 350. o., de nem másolom be, mert hosszú.
(* példa a kivételre: "Két különböző típusú jelzőt, amelyek ugyanahhoz az alaptaghoz tartoznak, akkor szokás vesszővel elválasztani, ha a második jelző igenévi és bővített, s a két jelző erősebben különül el egymástól:
• Két, az esztergomi üzemben gyártott Suzuki gépkocsit tegnap elloptak a kereskedőtől.
• Néhány, gyermekeknek szánt orvosi műszer késve érkezett a kórházba.")
Mondok három különböző jelzőset is: "Péter három piros labdája."
"Az első verziódat nem értem (hiányzik belőle a mértékegység)"
Ez jogos, de attól még lehet ilyet mondani. :) Ha nincs mértékegység, akkor értelemszerűen "három egység"-et értünk alatta, legalábbis matematikus szemmel nézve.
Ez igaz – de ettől még ugyanúgy írandó mindkettő...
(És hát remélem, hogy abban neked sem volt kétséges, hogy a kérdező melyikre gondolt... Bár ha ennyire erőltetjük azt a matekos gondolkodást, akkor már ebben sem vagyok biztos...)
[wow, most nézem csak, hogy a válaszom letornázta magát 54%-ra... :-)) na, így írjon az ember a népeknek részletes választ... :-) ]
"Arra, hogy a folyó három hosszú-e"
Mi a búbánat a három hosszú?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!