Mik a leggyakrabban előfordul helyesírási hibák?
Kedves Grammar Nácik! Ma végre szükséges a létezésetek!
Mik az általad legtöbbet látott helyesírási hiba? (nem csak gn válaszokat várok, csak nekik több a tapasztalásuk)
Pósta ; Szallagavató ; Korcsma ; muszály ; mint és a vessző ...
Ez a klasszikus vonal, de lehet modern vonal is, mint a 'vok'.
Kíváncsi vagyok, mik a favoritok, mik a top slágerek.
A korcsma helyesírásilag teljesen jó, mindössze a régies alakja ugyanazon dolog leírásának.
https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__egyeb-ke..
Többször találkoztam a "bátyjám (sőt: báttyjám!)" szóval, az "öcsjém /öccsjém" szóval nem.
Ez most kirekesztés is, nemcsak súlyos helyesírási hiba?
Számomra az is baromi idegesítő ám (még a rossz helyesírásnál is jobban), amikor valaki angol szavakkal villog, holott annak tökéletes magyar megfelelője is létezik. Természetesen nem a kétnyelvű emberekre gondolok itt.
Igen, a "grammar" magyarul nyelvtan:)
Na most, hogy ízig-vérig nyelvtannáciságomat bizonyítottam, jöjjenek a kedvenceim:
Ez miatt, az miatt
Eszt, aszt
Ijen/ojan (ien/oan még jobb)
J-ly felcserélése (szabáj, osztáj, lyáték)
Igekötők helytelen használata (be mentem, ki jöttem vagy épp megfogom csinálni, letudok menni stb.)
Betűk indokolatlan megkettőzése vagy épp lehagyása, indokolatlan ékezetek (szallag, álam az állam helyett, űlés, kőr, túrista, bábú és társai)
Írásjelek teljes lehagyása, főleg kérdéseknél ("Otthon vagy?" helyett "Otthon vagy". Most megfigyelsz vagy mi?)
-val, -vel hibás használata.
Pl. 50-el (ötvenel?)
fáradság és fáradtság keverése.
egyenlőre (egyelőre helyett)
Én az ésszerűnél zavarodok meg mindig, mert az új szabály szerint észszerű a helyes alak.
"Felesleges vesszőhasználat, pl hogyan előtt, vagy:
Te, hogy vagy!"
Az a helyzet ebben az esetben, hogy a 'Te" megszólítás, tehát utána vesszőt kell tenni (viszont kérdőjelet a végére).
Vagy én értettem valamit félre? :S
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!