Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Mi a "balban" szó ellentéte?

Mi a "balban" szó ellentéte?

Figyelt kérdés

jobb-ban?

jobbban?

Jobban? (ez tűnik értelemszerűen logikusnak, de ez a rosszabbul szó ellentéte)

2018. máj. 30. 21:23
1 2
 11/12 2*Sü ***** válasza:

> mert azt is jelenthetné bizonyos szövegkörnyezetben, hogy egy embert érdemes elkerülni

Miből gondolod, hogy nem ilyen értelemben írtam? :-) Na jó, természetesen nem ilyen értelemben írtam.

> No igen, azzal én sem értek egyet, hogy csak azért "érdemes [általában] elkerülni" egy szót, mert egyes (nagyon ritka!) esetekben akár még félreérthető is lehet.

Azért az embernek van valamiféle érzéke a saját anyanyelvéhez. Vannak olyan szavak, megfogalmazások, amelyek ugyan nyelvtani szempontból helyesek, sőt még csak nem is félreérthetőek, de valahogy az ember számára mégis furcsának, zavarónak, idegennek tetszenek. Néha még csak racionális okot sem lehet ezen érzet mellé társítani, de az érzet ennek ellenére sok emberben van meg.

Az általad „rám erőszakolt” félreérthetőség azért az olvasók többségében nem tudatosul, nem áll meg az olvasással a mondatomnál. A legtöbb ember egyféle értelmet lát bele, még ha valóban lehetne akár más olvasata is az ominózus mondatomnak. A „jobban” esete már kicsit más. Itt már az olvasók, illetve beszéd esetén a hallgatók jelentősebb része akadhat meg ennél a szónál, és kezd el azon gondolkodni, hogy ez így azért valahogy „furcsa”. Bár amint tudatosabban belegondol, kétségtelenül helyesnek fogja látni nyelvtanilag – ha tisztában van a helyesírás szabályaival –, mégis megakad az ember szeme egy ilyen kifejezésen. Nem az a baj, hogy az adott szó ne lenne helyesírási szempontból helyes, hanem az zökkentheti ki az olvasásból olvasókat, hogy ezen elkezd tudatosan gondolkodni, ahelyett, hogy folytatná az olvasást. Ezt elkerülendő lehet előnyös kerülni az ilyen kifejezéseket. Nem helyesírási, nem nyelvhelyességi szempontok miatt, hanem ezen túlmutató okok miatt.

2018. máj. 31. 15:25
 12/12 anonim ***** válasza:

Valójában ez sok más szónál is igaz. :)

- Géza megvette a könyvet? - Maga ment érte. - Én?!

- Légy a szobában!

- Egyre nagyobb az ár.

2018. máj. 31. 17:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!