Ki kell mosnom a ruhákat vagy ki kell mossam a ruhákat? Melyik helyes?
Figyelt kérdés
2018. ápr. 19. 16:33
1/10 A kérdező kommentje:
Hasonlóképpen: fel kell vennem a telefont vagy fel kell vegyem a telefont?
2018. ápr. 19. 16:35
2/10 TappancsMancs válasza:
Mindkettő helyes. Max egyik vagy másik jobban illik egy szövegkörnyezetbe.
3/10 BringaManó válasza:
mindkettő helyes, az első egy kicsit "szabályosabb", de a második is elterjedt, és magyarul van (bár arra néhányan azt fogják mondani/gondolni, hogy "helytelenül" mondod, mert a "ki kell mosnom" és a "ki kell hogy mossam" keveredése, de hát ez van, van ilyen...)
4/10 anonim válasza:
Én úgy mondom “ki kell mosnom”. A “ki kell mossam” nekem kicsit archaikusnak, talán népiesnek, vagy akár irodalmiasabbnak tűnik. Tapasztalataim szaerint az erdélyiek gyakrabban használják a második verziót. Ez olyan, mint a “magasabb nálam/magasabb tőlem”. Nekem a “nevező” jobban tetszik, bár én a “számlálót” használom.
5/10 anonim válasza:
Mindkettő szabályos a magyar nyelv szabályai szerint, az első verzió standard, a másodikat meg az erdélyiek használják általában.
6/10 anonim válasza:
https://www.youtube.com/watch?v=QnHIHQdjGPs
Itt pont erről beszélnek, nézzétek meg, nagyon érdekes.
7/10 anonim válasza:
Bár mindkettő helyes, a “ki kell mossam” nem igazán magyaros szerkezet. A magyar azon kevés nyelvek egyike, amely ragozni tudja a főnévi igenevet, erre tipikus példa a “ki kell mosnom a ruhámat”. Sokkal szebb nyelvi szerkezet, és választékosabb is, mint az indoeurópai nyelvekben használt “ki kell mossam” forma.
8/10 anonim válasza:
#7 Már bocs, de az ilyen hülyeségeket inkább ne hangoztasd, semmi értelme, amiről beszélsz.
9/10 anonim válasza:
A magyar nyelv igenis tudja ragozni a főnévi igenevet, a legtöbb másik nyelv pedig nem.
A “ki kell mosni” kifejezésben a “mosni” a főnévi igenév, ezt ragozva a magyar nyelv utalni tud arra, hogy kinek kell megtennie: “ki kell mosnom” (mosni-mosnom, ez utóbbi a főnévi igenév ragozott alakja). Ez a szerkezet egy, kifejezetten a magyar nyelv struktúrájába illeszkedő megoldás.
Míg a “ki kell mossam” azaz “ki kell, hogy mossam” egy körülíró szerkezet, ami sokkal kevésbé magyaros megoldás, bár nem helytelen. Ez volt, amit írtam, és ez így van.
Csak, hogy a 8. válaszoló is értse, amit írtam.
10/10 anonim válasza:
Tudok róla, hogy a magyar nyelv tudja ragozni őket, de most az, hogy szerinted az egyik """""sokkal kevésbé magyaros""""" mint a másik nem érdekel senkit tudományos szempontból, nem megalapozott. Attól, hogy a nyelv tud valamit csinálni, még nem biztos, hogy úgy is csinálja vagy hogy úgy """""jobb."""""
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!