Mi a nyelvtani oka, hogy az utolsó miért nem helyes?
Azt nem használnám.
Azokat nem használnám.
Azt nem használnék.
Azokat nem használnék.
Mi a nyelvtani oka, hogy az utolsó miért nem helyes?
De ha kicserélem egy másik névmással, máshogy működik:
Olyat nem használnám.
Olyanokat nem használnám.
(itt ezek nem jók)
Olyat nem használnék.
Olyanokat nem használnék.
(ezek jók)
Már a harmadik sem helyes, vagy legalábbis full magyartalan.
Olyat nem használnék, olyanokat nem használnék.
Más jellegű a névmás (azt, azokat - mutató névmások), így más ragozás passzol hozzá, ennyi a titka. Egyezteted a szavak különböző alakjait.
A használnék (valamit) általános alak, nincs meghatározva, hogy mit használsz, vagyis azért passzol hozzá az ilyen/olyan ige. A használnám (azt a bizonyos dolgot) már önmagában rámutató, így értelemszerűen mutató névmás, vagy a konkrét dolog megnevezése kerül mellé.
Névmások helyett tegyél be konkrét tárgyakat, máris egyértelmű lesz. Az egyik határozott tárgyra mutat rá, a másik általánosságban beszél.
A füzetemet nem használnám.
(Egy bármilyen) füzetet nem használnék.
De amúgy az
Azt nem használnék
szerintem jó, ahogyan az
Azt nem használok is.
Igaz, hogy alanyi ragozású az alakja, de szerintem a nyelvtanilag ideillő névmás (pl. olyan) mellett megállja a helyét úgy is, ahogy írtam. Legalábbis szokták így mondani az emberek:
A sertészsír egészségtelen, azt nem használnék főzéshez.
Főleg, ha általánosságban beszélnek. A sertészsír talán ilyen.
Az X márkájú fúrógép szörnyű, azt nem használnék. (ez már konkrétabb, szóval inkább: használnám)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!