A "tértivevény" szó milyen részekből áll össze, hogyan keletkezett?
A Belga új albumát hallgatom, és az egyik szám arról szól, hogy valaki adjon választ arra, hogy a tértivevény szót ki találta ki és mit akar jelenteni, "miért térti, miért vevény a tértivevény"?
A szám poén, de a kérdésem komoly, mert szerintem is értelmezhetetlen ez a betűsor, pedig nyilván van valami töve, amire képzőket meg hasonlókat pakolva létrejött ez a szó. Hasonlít azokra a híres megbukott nyelvújítási szavakra mint "foltos nyakorján" (zsiráf) meg "lapegyközény" (téglalap), csak még durvább, mert a "tértivevény" szóban még csak a csíráját se látom semmi értelmezhetőnek.
Valaki esetleg le tudja bontani, vissza tudja vezetni ezt a szót?
Térti: térül-fordul
Vény: valamilyen irat ( pl. orvosi vény)
Tértivevény: A feladott küldemény mellé csatolt irat, melyet az átvevő aláír és a Posta visszaküldi a feladónak.
"tér (ige) + -t (főnévképző) + -i (melléknévképző) + ve(sz) + -vény (főnévképző)"
Biztos, hogy mesterségesen kitalált szó, a bürokrácia átláthatatlan bugyraiból üthette fel a fejét.
:))
Köszönöm. A térti része végülis érthető, a cetli vissza "tért" és akkor abból csinálnak egy kamu melléknevet az i hozzáragasztásával.
A vevényről úgy látom megoszlanak a vélemények, egyesek szerint a "vény" (=irat) a kulcs, mások szerint meg az csak egy -vény képző, mint a csökevény, kiadvány, stb, amit a "vesz" (átvesz?) alapra ragasztottak rá, a veszből meg eltűnik az sz, úgy mint a "vevő" szóban.
Akármelyik is legyen a helyes válasz, azt hiszem együtt gratulálhatunk a szó megalkotójának.
a tért-et félreérted, nem a múlt idejű igéről van szó: a -t itt főnévképző sok szóban él (bár már nem produktív), gyakran birtokos személyjellel, néha anélkül:
napnyugta, jártamban-keltemben, iskolába mentében vett egy kiflit, mérnök voltából adódóan ért a számokhoz,
[link] :
"Oh, jer, jer királyné, Adj tagjaidnak nyugtot, új erőt." (Vörösmarty Mihály) "Mint rácsba először befogott vadállat Mozgásra elég tért s nyugtot se találhat, Jár fel-alá mindig." (Arany János);
[link] :
"lét, tét, keltében, röptében, főztöm"
stb.
Hát igen, csak ugyanabban a szótárban:
térti melléknév és főnév
I. melléknév <Csak néhány szókapcsolatban.> Térti jegy: menettérti jegy; (postaügy, bizalmas) térti kezelés: vmely okból nem kézbesíthető postai küldemények visszaküldése a feladónak; (postaügy) térti vevény: a feladóhoz visszajuttatott elismervény vmely postára adott küldeményről.
II. főnév -t, -je [e] (bizalmas)
1. Térti jegy. Tértit váltottam.
2. (ritka) Térti vevény. Tértivel adtam föl a levelet.
Nem értem. :-(
Mihez képest "ugyanaz"? (Ez Cz–F, ha jól látom.)
És ez minek mond ellent? (a "csak"-ból következtetek rá, hogy itt ellentétre utaltál, remélem, nem értettem félre)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!