Idegesít, ahogy takarít. Idegesít, ahogyan takarít. Van különbség?
Van még egy lehetőség, szerintem #1-es erre utalt:
Idegesít, hogy takarít. (hogy: kötőszó.)
De a kérdésben szereplő változatok (ahogy, ahogyan) ugyanazt jelentik. (Ezek vonatkozó névmás.)
"A vonatkozó névmások a legtöbbször kötőszói szerepűek, az alárendelő összetett mondatok mellékmondatát kapcsolják a főmondathoz”, de a kötőszóktól abban különböznek, hogy mondattani funkciójuk is van a mellékmondatban"
Én érzékelek különbséget, és mivel anyanyelvi nyelvhasználó vagyok, tehát minimum rétegnyelvi/tájnyelvi eltérés van :)
A második szűkebb értelmű, az első jelentheti azt is, hogy a személy idegesíti.
" Eccerűen nem bírok a Jolánnal egy légtérbe' lenni! Idegesít ahogy takarít, ahogy fogat mos, ahogy zabál."
"Az ahogyan takarít"-nál egyértelműen maga a takarítás módszere/eredménye a problémás, az "ahogy takarít" lehet a személyre vonatkozó tulajdonság is, "Jolán takarítás közben".
Előzőhöz: az "ahogy" köznapi beszédben helyettesíti, kiváltja a "miközben"-t:
"És, basszus, ahogy pakolom neki a sebességeket, egyszer csak elkezd gyünni a füst a motorháztető alól!"
Ez a mondat ahogyan-nal nem működne.
Ilyen mondat elképzelhető:
Ahogy megkaptam a leszállási engedélyt, rögtön kiengedtem a főfutót.
Ilyen pedig nem:
*Ahogyan megkaptam a leszállási engedélyt, rögtön kiengedtem a főfutót.
Tehát az "ahogy"-nak van "miután" vagy "miközben" jelentése, így az "ahogy takarít" kétjelentésű:
-miközben takarít
-ahogyan takarít.
Mindenféle nyelvészkedést (mivel nem értek hozzá) és szinonimákat félretéve, ha kifejezetten a kérdésben szereplő mondatok jelentésére, értelmezésre koncentrálunk, akkor szerintem nincs különbség.
- ahogy = amilyen módon, módszerrel, eszközzel
- ahogyan = amilyen módon, módszerrel, eszközzel
Pl.:
Idegesít, ahogy jobbról balra halad a seprűvel.
Idegesít, ahogyan jobbról balra halad a seprűvel.
Idegesít, hogy jobbról balra halad a seprűvel.
De:
Idegesít, hogy takarít. - Itt konkrétan az idegesíti, hogy a takarítás cselekvését végzi. Nem szeretné, ha takarítana.
Kimaradt:
És minden egyéb szövegkörnyezetet félretéve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!