Írnátok olyan rövid mondatokat, melyekben csak a vessző helye dönti el, a mondanivaló értelmét?
"A királynét megölni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki egyetért én nem ellenzem."
/Katona József : Bánk bán/
Utolsó vagyok
Mindez vesszőkkel :
A királynét megölni nem kell, félnetek jó lesz, ha mindenki egyetért,én nem, ellenzem. --> nem kell megölni a királynőt
vagy
A királynét megölni,nem kell félnetek,jó lesz ha mindenki egyetért,én nem ellenzem. --> meg kell ölni a királynőt
Ne, kapcsold ki!
Ne kapcsold ki!
:)
Azért van annak egy diszkrét bája, hogy a kérdező pont egy ilyen kérdésben vétett egy csúnya vesszőhibát... :)
A második verziót én így vesszőzném:
A királynét megölni nem kell félnetek, jó lesz, ha mindenki egyetért, én nem ellenzem.
Erre gondoltam, zseniális, köszönöm mindenkinek!
6-nak: Igazad van, de csak véletlen volt a részemről. Szóval nem mindegy, hogy: Ne, csesszél le! Vagy: Ne csesszél le!:) Erről van itt nagyba szó.
Nem szerepel a Bánk bánban, de aki említette ezt, az jól tudta, honnan származik a mondat.
A történelmi legenda szerint ugyanis ezt az egyik főpap (talán az esztergomi érsek?) válaszolta írásban, amikor a királyné elleni összeesküvők az áldását kérték a tervükre
tőle.
Persze ez csak legenda, és szinte biztos, hogy sohasem történt meg. De való igaz, hogy a Bánk bánban feldolgozott történelmi szituációhoz kapcsolódik.
meg akkor még ez is, a kötelezők között:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!