Hogy kell helyesen mondani ezt?
a megmosatás teljesen más tészta, az egyértelmű.
a megetetés fura szó, valóban mindkét formában ugyanazt jelenti, erre alapul az ősi vicc is:
- Jean, megetette a papagájt?
- Igen, uram.
- Mivel?
- A macskával, uram.
(ld. még ezeket is: https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__helyesiras__82569..
a #8-ban említettem a megetetést :-)
Szerintem nagy szerepe van annak, hogy a barátnő vagy a kenyér hangsúlyos.
Az egyik értelemben, amikor a "megetet vkit" azt jelenti, hogy 'enni ad vkinek', úgy mondanám, hogy "megetetem a barátnőmet kenyérrel", vagy ha a kenyér elé feltétlenül határozott névelőt akarsz tenni, "a kenyérrel etetem meg a barátnőmet".
A másik eset, amikor a "megetet vmit vkivel" műveltető szerkezetet használod, "a kenyeret megetetem a barátnőmmel", "kenyeret etetek a barátnőmmel".
Nem egy egyszerű kérdés, az tény. Talán a hallgatóra bíznám, hogy eldöntse, hogy van több értelme, de még inkább az "enni ad" kifejezést használnám ehelyett – így legalább kevésbé hangzik úgy, mintha a kezedből etetnéd a barátnőd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!