Csak a lányok szoktak?
Babával játszani a lányok szoktak. - Én ebben egy olyat is érzek, hogy némelyik fiú is babázik, azaz nem kizárólagos.
Babával játszani csak a lányok szoktak - ez már kizárólagos.
Menstruálni a lányok szoktak. - Szerintetek nem furcsa ez a mondat? A "szoktak" miatt ez sem lenne kizárólagos, de az értelme alapján igen.
Menstruálni csak a lányok szoktak. - így már jobb
(Bocsánat, nem jutott eszembe más olyan dolog, ami biztosan csak a lányokra jellemző.)
"Menstruálni a lányok szoktak. - Szerintetek nem furcsa ez a mondat?"
De igen - ugyanis azt jelenti, hogy azért néha más is csinálja... közben meg nincs ilyen.
Amúgy van olyan méhlepényes, aki szintén nem teszi.
Sajnos a szövegkörnyezet nem ismert, egy kis finom rejtett humor érdekében pont ez lenne a jó változat.
Én csípem a magfogalmazásba beledolgozott humort, ez lehet annak egy egész finom változata.
Szerintem azonos vagy minimum hasonló az alábbiakkal:
A fiúknál nem gyakori a menstruáció.
A lányokon kívül nem sokan menstruálnak.
Wadmalaccal egyetértve, ha ez egy tudományos, ismeretterjesztő, vagy oktató szöveg része, akkor a "szoktak" szó teljesen elhagyandó. A lányok, nők menstruálnak, vagy csak a lányok, nők menstruálnak. Pont.
Ha már ott a "szoktak", akkor számomra is van ennek valamiféle tréfás, ironikus felhangja.
Egy elképzelt párbeszéd:
– Miért veszekszik Kati Pityuval?
– Mert megjött neki, és emiatt feszült, ideges.
– Na de Pityu is lehet feszült, ideges, nem?
– Igen, de menstruálni a lányok szoktak, nem a fiúk. Még ironikusabban: a lányok gyakrabban szoktak menstruálni, mint a fiúk.
nem mindig szoktam (:-) egyetérteni Wadmalaccal, de most abszolút. (meg #5-tel is.)
hát akkor ezt megbeszéltük. örömmel látom, hogy egyre kevésbé néznek ki kérdésnek a "kérdéseid". :-)
"nem mindig szoktam (:-) egyetérteni Wadmalaccal"
Ha okos vitához vezet, az sosem baj. :)
Ha már a megfogalmazásban rejlő humor a téma, egyik nagy kedvencem, Romhányi zseniális volt ebben.
Apró példa a Doktor Bubóból:
Viziló kifcamította a bokáját, ő ezt így foglalja panaszba:
- Doktor úr, nekem ebbe az irányba nem szokott lábam lenni.
:D
szerintem meg:
"A lányok szoktak menstruálni" = nem mindig teszik, de csak rájuk jellemző..
#9, a "szoktak" nekem nem ezt jelenti, ti. a menstruáció nem egy szokás, hanem egy biológiai tény, akkor is, ha nincs az év 365 napján jelen. Mármint maga a vérzés, mert a menstruációs ciklus folyamatos.
A lányok a szájukat szokták rúzsozni, de simán csak menstruálnak, 28 naponként.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!