Melyik mondat van helyesen írva?
Látom haza akarsz menni.
Látom,haza akarsz menni.
Köszi Peti.
Köszi,Peti.
Nem vagyok tisztában a vesszők használatával,ezekre mi a szabály? És melyik a helyes?
Látom, (hogy) haza akarsz menni. (hogy előtt vessző, ha beleérzed a mellékmondat elé a 'hogy'-ot, nyert ügyed van:)
Köszi, Peti. - megszólítás, előtte vessző.
valamint második lecke:
vessző után szóköz, így. :-)
Jó, hát ő felemás zokniban, félregombolt ingben szeret közénk járni, lelke rajta – az már a közösségre van bízva, hogy tolerálja, és szóba áll vele, vagy kinézni... :-) (Aki eddig írt, az az elsőt választotta. ;-)
Én pl. olyanokkal is szóba állok, akik a felsorolás végére írt „stb.” elé vesszőt tesznek – holott...
(;-)
"a felsorolás végére írt „stb.” elé vesszőt tesznek – holott... "
Affenyő, nem kell? Akkor én ezt vagy negyven éve rosszul tudom (nem rémlik, hogy valaha is kijavították vón:(. És elé nem teszünk, azt tudom, de a stb. elé mér' nem? Azér' mert és a többi? (Most én mondom, hogy vessző nélkül hogy néz mán ki? :D) Egy világ omlott össze bennem...
Pontosan azért. :-)
(Persze ha olyan felsorolás, ahol a vessző elé is kéne, vagyis mondjuk szép kis tagmondatkák sorakoznak, akkor kell:
Hazamentem, és csináltam a szokásos dolgokat: megettem a vacsorámat, lezuhanyoztam, megnéztem egy filmet, megvetettem az ágyat, stb.)
ld.: [link]
korábban:
40 évvel ezelőtt (54-től 84-ig):
AkH.10.:
„365. Felsorolásban az egyes elemek elé vesszőt teszünk, a felsorolás végén lévő stb. elé azonban nem: asztal, fogas, szék, szekrény stb. (Vö. 373.)”
(A hivatkozott 373. pedig a pontosvesszőről szól, amit viszont már akkor is ki kellett tenni, ugyanúgy, ahogy azóta is:
)
ja?, láttam, hogy elhitted, nem is annyira igazolásképpen, mint inkább a széles néptömegeknek szánt tolt ismeretterjesztés gyanánt... :-)
(neked csak annyira szólt, hogy a 40-50-60 éves hivatkozások olyankor szoktak elhangozni, amikor valaki azt mondja, hogy ő még úgy tanulta anno, mert annak idején (szerinte) még úgy volt... – de rád még ez sem áll, mert te helyből elismerted, hogy eleve rosszul tudtad, és nem próbáltad a régi szabályzatra/tanárnőre hivatkozva "megúszni" ;-)))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!