Hogyan írom római számokkal ezt a dátumot?
Egy tetoválást szeretnék csinálni, ami egy dátum lenne római számokkal, viszont mindenhol mindenki mást mon, hogy hogyan "szabad" írni, még a matektanár ismerőseim is eltérő választ adtak. A dátum ezek lennének: 1970. 11. 13 és 2000. 03. 31
Ha valaki ismeri a szabályokat, és van ideje segíteni azt nagyra értékelném.
1970. 11. 13. --> MCMLXX.XI.XIII
2000. 03. 31. --> MM. III. XXXI.
Sajnos az eddigi hozzászólók nem vették figyelembe, hogy a rómaiak egészen máshogy számolták a dátumokat, mint mi. Itt nem a naptárra gondolok, hanem hogy a dátumfelírás módja volt más. Mi a dátumot úgy határozzuk meg, hogy az adott hónap hányadik napján vagyunk éppen.
A rómaiaknál voltak kitüntetett napok (nevezzük őket így). Mindössze három nap számított egy adott hónapban:
Kalends (ez 1.-jére esett).
Nones (ez 5-7-re esett a hónap hosszától függően).
Ides (ez 13-15-re esett, szintén a hónap hosszától függően). - Innen ered az idus szavunk, például március idusa.
A rómaiak nem egészen ezekkel a szavakkal fejezték ki (ezek angol kifejezések, de jó írás csak angolul van a témában), de ez nekünk nem lényeges.
A dátumot úgy számolták, hogy hány nap van még hátra a következő Kalends-ig, Nones-ig vagy Ides-ig. De ebbe beleszámolták a Kalends, Nones vagy Ides napját is. Na, ezt úgy kell elképzelni, hogy te azt mondanád, hogy 3 nap van idesig, a rómaiak ezt úgy mondták, hogy 4 nap idesig, hiszen a 4 az magának az idesnek a napja. Az angol ezt úgy nevezi, hogy inclusive counts.
Itt két dátum szerepelt: november 13 és március 31. (az évszámokra később visszatérek).
Most azt gondolnád, hogy november idusa az november 15, de nem. November a római korban 29 napos hónap volt, ezért november idusa valójában november 13.
Ehhez tehát nem kell számot írni, elég ha leírod, hogy Idus Novembris. Ezt lehet, hogy le lehet rövidíteni Id. Nov.-ra, de én nem találtam arra utalást, hogy lehetne rövidítve használni, úgyhogy én inkább kiírnám. Itt két dologra hívnám fel a figyelmedet, egyrészt nem kell számot írni, hiszen november idusáról beszélünk. Másrészt a hónapot nem kell római számmal leírni, ezt maguk a rómaiak se csinálták. Már csak azért se, mert egyes hónapok nevei számok, a november például a 9. hónapot jelentette (Julius Caesar naptárreformja után lett a 11. hónap, a januárt és februárt eredetileg nem ismerték).
Volt egy másik dátum is, méghozzá március 31. Itt se azt számolták, hogy hány nap telt el márciusból, hanem az a lényeg, hogy hány nap van április kaldeusáig. Mivel csak 1 nap van, de ugye inclusive counts-ot használnál, ezért úgy kéne felírnod, hogy II.... De ne így írd fel! Ezt ugyanis úgy kell felírni, hogy pridie Kalend Aprilis, ezt rövidítheted úgy, hogy prid. Kal. Apr.
Innentől már csak az évszámok maradtak. Ez nyugodtan írhatod római számmal, csak tedd mögéjük, hogy A.D. (anno domini). MM A.D. - ezt kb így fordítanád le: az úr 2000. esztendejében.
A teljes dátum elé lehetne a d betűket pakolni, de ezt te ne tedd, ez akkor kell, ha a nap és hónap együttes nevében (látható, hogy a római dátumírás szerint e kettő elválaszthatatlan), szám is szerepel.
A két dátum így néz ki tehát:
1970. november 13:
Idus Novembris MCMLXX A.D.
2000. március 31.
prid. Kal. Apr. MM A.D.
bocsánat a kérdésért, nem vagyok járatos tetkó témában...:
arab számmal gázos? a római szám az olyan műveltes dolog, már-már egy felsőbb intellektusú réteg "titkosírása"?...
vagy egyszerűen tetkónál ezt így szokás?...
(vö. https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__helyesiras__80842.. )
Tök érdekes volt, és alapos, tanultam belőle – de az értékelésnél az a kérdés, hogy a kedves kérdezőnek/látogatónak mennyire volt hasznos, és ezek szerint nekik nem annyira. :-)
(Pl. mert az volt a kérdés, hogy hogy írja fel római számokkal, erre megtudta, hogy hogyan ne írja fel római számokkal, és hogyan írja fel nem római számokkal. :-)
Ne bánkódj az értékelés miatt, nem kell azzal foglalkozni.
(De ha ez megoldhatatlan, akkor nyomtam egy zöldet, hogy kicsit szebb legyen a napod – meg hát végül is nekem hasznos volt, bár nekem nincs tetkóm. :-)
Szia!
Mivel a kérdésed a helyesírás alkategóriában van, így pontos választ #5 adta. A római számok a latin nyelvhez tartoznak, így a latin nyelv szabályai vonatkoznak rá.
Amúgy meg hogyan írod le? Bal vagy jobb kézzel, ahogy neked könnyebb és jobb, illetve bármilyen íróeszközzel ;)
Ha viszont a kérdésed témáját vesszük alapul, hogy hogyan tetoválnák, akkor rossz kategóriába tetted fel kérdésed. (Szépség, divat -> Tetoválás lenne a te kérdésed helye.)
Persze, hogy te hogyan akarod látni a bőrödben, az már más kérdés. MCMLXX XI XIII és MM III XXXI elterjedtebb tetováltatás terén, akár pontokkal akár pontok nélkül. Ezt persze lehet cifrázni rengeted módon.
Elmebetegek járnak ide pontozni.
Még egyet tennék hozzá: a kétezret már nem így írták. Azt úgy kell írni, hogy leosztod 2000-rel és föléhúzod. A maradékot leírod normálisan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!