Helye ez a szó egy kérdő mondatban?
Nyelvtanilag nem kimondottan szabálytalan, de nem hangzik szépen.
Ezt hogy sikerült kivitelezni?
(Az "ez hogy lett kivitelezve" sem szabálytalan, de az sem szép.)
Ezt hogy kivitelezték?
(vagy ha kell az úgy?
Ezt úgy hogy kivitelezték?
(itt a "hogy" nem kötőszó, hanem a hogyan rövid alakja, ha jól értem)
ez ugye abból a szempontból speciális ige, hogy nem igazi igekötő van az elején, hasonló a
befolyásol > "Ez mit befolyásol?" (nem "folyásol be")
kivételez > "Ne kivételezz vele!" (nem "vételezz ki")
ugyanez volna a helyzet kivitelezzel is: ha szépen szeretnél beszélni, akkor sose szedd szét, de tudom, hogy sokan úgy használják, ennek a terjedése ellen nem nagyon tudunk tenni.
Hogy HELYES-e? Én nem tartom helyesnek, de én nem vagyok "szabálykönyv", ahogy senki más sem az. Erre nincs szabály, erről csak véleménye lehet az embereknek, illetve megfigyelések lehetnek arról, hogy ki hogy használja.
A vélemények:
van, akinek egy nyelvész prof. véleménye a mérvadó, vagy a Magyar nyelvhasználati szótáré,
van, akinek az anyukájáé vagy a tanáráé,
van, akinek VV Alekoszé vagy a GYK népéé – de ez rendben is van így. :-)
A megfigyelések meg olyanok, amilyenek: az egyszeri ember nyilván csak a környezetét, a médiát és a netet tudja megfigyelni (((esetleg az irodalmat, a sajtót))), a szakembereknek meg lehet tágabb rálátásuk is a nyelvi jelenségek alakulására, időben és térben egyaránt.
hacsakúgynem... :-)
(bár a kérdés nem erre vonatkozott – és általában nem tetszenek az olyan válaszok a "helyes-e" kérdésekre, hogy "fogalmazd át" –, de ez esetben kerülő útnak, kiegészítő ötletnek nem rossz!... :-)
köszi, ari vagy! :-)
akkor most már muszáj korrigálnom magam, csak a tökéletesség (kedvéért):
a
(vagy ha kell az úgy?
sor végén kettőspont akart lenni:
(vagy ha kell az úgy:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!