Angolban a következő kérdőmondatnál: Have you been waiting here for an hour? Miért a have ige kerül az alany elé és miért nem a been?
ennyire szakszerűen, rendszerezetten én ezt nem tudom, de ha egy have-es alak az ige, akkor biztos, hogy a have kerül előre, a többi meg az alany után, függetlenül attól, hogy létigéről van-e szó.
(vagy fogalmazhatom úgy is, hogy amit zárójelbe írtál az tévedés: nem független a szórend az igeidőtől)
nem tudom, hogy ez válasz-e... (Hiszen azt kérdezted, hogy "miért", arra meg nem igazán meggyőző válasz, hogy "mert így van" – de azért a nyelvi jelenségeknél mégis legtöbbször csak ezt tudjuk mondani indoklásként. :-)
Ez most nem lesz szakszerű, de a lényeg, hogy ha segédigés a szerkezet, akkor a segédige játssza a főszerepet. Ez igaz a létigés mondatokra is, a "continous" sezrkezet "have" segédigéjére, mint jelen esetben is.
Ha nem continous lenne, akkor tényleg a létige állna ott, "were you waiting...".
Én megfogalmazom harmadikféleképpen. :D
" létigés kérdőmondatoknál a létigének kellene..."
Ez így igaz, de ha a létige is összetett alak, akkor az összetett alakból is csak az első jön előre. Egy másik példa a FPC, ahol a kérdés will you have been waiting lenne, de ez akkor is tulajdonképpen csak a létige elől, hiszen a létige megfelelő alakja ez esetben a will have been.
"egyenrangú segédigéknél", ilyen nincs, vajon mire gondoltál?
Én
hú, Wadmalac, várjál, ez nem jó, fordítva van:
a have-es "perfect", és az ing-es a "continuous".
(persze van "perfect continuous" is, abban mindkettő benne van...)
jól mondom?
vö.:
Jajajaigenja. Kicsit megkevertem.
A have been formára gondoltam. A nyelvtani nevét elfelejtettem, de az a "múlt", ami nem lezárt, vagyis még ismétlődhet, folytatódhat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!