Az s szó használatos manapság?
Figyelt kérdés
Vagy inkább régiesnek számít? Esetleg csak irodalmi művekben fordul elő?2017. márc. 11. 10:52
1/8 anonim válasza:
Régies. Az erdélyi magyarok körében!
3/8 anonim válasza:
Manapság már az irodalmi nyelvben sem igazán fordul elő, legfeljebb szándékosan modoroskodó, archaizáló művekben.
4/8 Mojjo válasza:
Vagy versekben, ahol így jön ki a szótagszám :)
5/8 anonim válasza:
Szerintem igen, használatos, csak nem olyan gyakran, mint az 'és' szó.
Lehetne rá több példát is találni, ha jól belegondolunk...
"Add ide azt is, s azt is!"
" S meg is csinálta...."
.........
6/8 anonim válasza:
A Kárpád-medence keleti felében (Erdély) lévő dialektusokban a mai napig ezt használják az "és" helyett.
7/8 BringaManó válasza:
Igen, erdélyiektől (vagy ottani származásúaktól) rendszeresen hallani, nincs vele semmi baj.
(Az valóban igaz, hogy nem általános a használata, tehát van, ahol feltűnő lehet – pl. nekem is feltűnik, ha valaki úgy beszél (én Bp.-i vagyok), illetve a fenti válaszokból is látható, hogy sokak számára egyáltalán nem illik a mai "köznyelvbe", holott...
8/8 anonim válasza:
Nem csak irodalmi, és nem csak Erdélyben...
Csongrád megyét tudom konkrétan megnevezni, ahol teljesen természetesen használják a mindennapi beszédben. Lehet, hogy máshol is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!