11/19 anonim válasza:
Kedves 10. hozzászóló!
A "vajon" szót soha nem írták "valyonnak", de:
"Mi a helyes: vajjon vagy vajon?
A vajon kérdőszót 1954-ig két j-vel írták, azóta azonban a megváltozott kiejtéshez igazodva kötelező a vajon írásmód (Nyelvművelő kéziszótár, Auktor, 1996: 609.).
(e-nyelv).
12/19 anonim válasza:
Lehet, hogy helyesen nem írták úgy, nálunk viszont alsóban, ha valaki úgy írta, nem javította ki a tanító néni.
13/19 Wadmalac válasza:
#2 válaszom pontozásából ítélve páran komolyan vették. Úristen.
:D
14/19 BringaManó válasza:
#11-12: az lehet, hogy az "újkori", szabályozott időkben csak vajon (/ vajjon) játszott, de amikor még mindenki a saját nyelvérzékére hagyatkozhatott helyesírási kérdésekben is, akkor bármi előfordulhatott... :-)
bővebb rágódások a témán:
(OK, tudom, ennyi okosságot senki nem fog elolvasni – de azért a lehetőség adott. :-)
15/19 anonim válasza:
Köszönöm, ezekből csak a Nyelv és Tudomány cikkét ismertem.
16/19 anonim válasza:
Annyira jó, hogy lel lett pontozva, hogy ajánlottam egy oldalt azoknak, akik nem tudják megjegyezni, hogyan kell írni és van egy oldal, ami segít ebben. -_- Gyökerek.
17/19 BringaManó válasza:
Istenem, nagyobb bajod sose legyen! Tényleg képes vagy ezen felidegesíteni magad?
18/19 Körömcsiga válasza:
Inkább írd azt, hogy kötelező :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!