2/1 vagy 1/2, melyik a helyes?
mindkét sorrendet használják, mert mindkettő logikus bizonyos szempontból,
és azért nem kristályosodott ki a dolog, mert a legtöbbször nem okoz gondot: egyértelmű, hogy
ha x/y pontot kaptál, akkor a nagyobbik a maximum,
ha az x/y egy többrészes sorozat valahányadik része, akkor a nagyobbik szám jelenti az összeset,
stb.
Számomra az 1/2 a logikusabb, vagyis egy a kettőből. Így az egészhez való viszonyát is megadja, mint törtszám.
De gyakran használják fordítva is, mert kimondva magyarosabb, hogy "kettőből egy". Ilyenkor tekinthetjük egyfajta rövidítésnek is.
hát ugye mifelénk (mármint a magyar nyelvben), az külön bekavar, hogy itt amúgy is sok olyan "nagytól kicsi felé" típusú sorrend van, ami más nyelvben nem így van:
családnév, utónév
év, hó, nap
város, utca, házszám
ehhez képest pl. "logikusnak" tűnhet a teljes/rész sorrend.
(aki nagyon matekos, az mondhatja, hogy ha 10 pontot szereztem 20-ból, akkor 10/20 a logikus, mert a 100%-os eredmény felát (1/2-ét) sikerült elérni... – na de hát ez nem matek, ez nem egy törtszám, hanem így jelölünk valamit, aminek semmi köze az osztáshoz.)
Jó, jó, igazából nem is ellenvetésnek szántam, inkább kiegészítésnek, folytatásnak, én is bocs, ha félreérthető voltam. :-)
(A nyelvtani jelekhez meg nem értek. Elvileg azért a szabályzat is említ ilyen jelet (jó, nem "nyelvtani jel"-ként), és ott valóban tört, illetve vagylagosság... [link] )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!