Legalább 8-ra oda kell érnünk, de inkább hamarabb. Szerintetek így helyes?
8-ra oda kell érnünk - ha időpontra megyünk.
8-ig oda kell érnünk - szerintem.
Ebben benne van a "legalább" is, a "hamarabb" is.
Nem legalább, hanem legkésőbb.
Amúgy szerintem a „Legkésőbb 8-ra oda kell érnünk”-ben minden benne van. Esetleg a nyomaték kedvéért lehet odatenni, hogy „de inkább hamarabb”, bár a kevesebb néha több. Lazább szövegben könnyebben odateszi az ember.
nincs baj a legalább-bal. amit ti nem szeretnétek, az a legkorábban :-)
a legalább természetesen ebben a mondatban nem a legkorábban-nal egyenértékű, hanem úgy fogalmaznám meg, hogy
'legalább akkora erőfeszítést tegyél[, hogy hogy 8-ra odaérj, vagy annál is nagyobbat]'
'legalább annyira siess[, hogy 8-ra odaérj, vagy még annál is jobban]'
'legalább olyan korán indulj el], hogy 8-ra odaérj, vagy még annál is hamarabb]'
ez van belesűrűsödve a legalább-ba.
de szerintem ezt érzitek ti is. :-) vagy ha ti esetleg nem, azért a többi nyelvhasználó, akinek ilyen megfogalmazás rendszeresen elhagyja a száját, ösztönösen érzi. :-)
ugyanígy az ellentéte:
"...Jöhettek kicsit előbb, mondjuk háromnegyed 8-ra, vagy legfeljebb(!) félre, de annál előbb semmiképp, mert előtte mi sem leszünk otthon, és a kapu előtt kell várnotok a hidegben." :-)
Így szólt a mondat:
"Legalább 8-ra oda kell érnünk, de inkább hamarabb."
Ebben a szövegkörnyezetben én nem bírom értelmezni az "illetlen" kifejezést... (De még az engedékenyt sem egyszerű.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!