Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Inkább - fokozás?

Inkább - fokozás?

Figyelt kérdés

Nem a győzelem a fontos, hanem a részvétel.

De ha így írom:

Nem annyira a győzelem a fontos, hanem inkább a részvétel.

Itt érzek egy bizonyos fokozati jelleget, azaz a győzelem is fontos egy kicsit, de a részvétel sokkal fontosabb. vagy ez csak nálam működik így?

2016. szept. 28. 23:44
1 2
 1/14 A kérdező kommentje:

De pl. itt nincs ilyen fokozati különbség, hanem kizárólagosság:

Ne ezt, hanem inkább azt hozd!

2016. szept. 28. 23:45
 2/14 anonim válasza:
71%
Nálam is teljesen így működik, és mindenkinél. Szerintem.
2016. szept. 28. 23:52
 3/14 anonim ***** válasza:
52%

"Ne ezt, inkább azt hozd!"

Itt is megvan fokozatbeli különbség, hiszen azért hozza azt, és ne ezt, mert az jobban megfelel a céljaidnak/vágyaidnak.

2016. szept. 29. 02:37
 4/14 BringaManó ***** válasza:

a két példád között szemmel látható különbség az "annyira", valamint az is, hogy a másodikban nincs is értelme fokozatról beszélni – és éppen emiatt van, hogy bután hangzana, ha beletennénk azt, hogy "annyira"...

(az "inkább" jelenléte (önmagában) még nem jelent fokozatosságot)

2016. szept. 29. 02:51
 5/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm!
2016. szept. 29. 23:35
 6/14 anonim ***** válasza:
Ha a való életet nézzük, akkor csak a győzelem számít az összes többi semmit se ér. A győzelem után jár díj, kupa, büszkeség, dicsőség, pénz. A részvétel meg a pihenéstől és a családtól veszi el az időt, ergo kár volt elmenni mert semmi haszon fejébe. De fokozhatod természetesen, például úgy, hogy "Teljesen felesleges volt az egészbe belevágni inkább maradtam volna otthon" vagy "Beleverem a f_____szom az egészbe járjon ilyen helyekre aki akar én biztos nem" vagy a legvégső fokozás az, hogy "Na tudod mikor jövök én még egyszer erre a s_@rra" . Valahogy, így jó nyelvtani és racionalitásbeli értelemben is.
2016. okt. 23. 13:09
 7/14 A kérdező kommentje:

Ez inkább a részvételről szól, és nem a győzelemről.

Inkább a részvétel fontos, és nem a győzelem.

Akkor ez is kizárólagos?

2017. szept. 11. 16:41
 8/14 A kérdező kommentje:
Ezek is
2017. szept. 11. 16:42
 9/14 anonim ***** válasza:

Nekem a fokozás mást jelent, ezek inkább választási lehetőségek, amikből az egyik ráillik egy kijelentésre, tulajdonságra.

- Mi a fontos, a győzelem vagy a részvétel?

- A részvétel a fontos, nem a győzelem.

De úgy is mondhatjuk, hogy az egyik jobban ráillik, mint a másik, és ennek valóban lehet mértéke, lehet nyomatékosítani.

- A részvétel fontosabb, mint a győzelem. (<- Ez a fokozás.)

A "nem annyira" valaminek a kis mértékét jelenti, az "inkább" pedig egy másik alternatívára mutat. Tehát valami kevéssé igaz, így a másik lehetőség lesz az igazabb. (<-!) De úgy is mondhatjuk, hogy "sokkal inkább", ami külön nyomatékot ad neki.

2017. szept. 12. 06:01
 10/14 A kérdező kommentje:
A fokozatiságot úgy értem, hogy pl. a Nem a győzelem a fontos, hanem a részvétel mondat azt fejezi ki, hogy a győzelem egyáltalán nem fontos, míg ha benne az "inkább", akkor jelentheti azt is, hogy a győzelem is fontos valamennyire, de kevésbé, mint a részvétel
2017. szept. 12. 08:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!