Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Az "azelőtt" egybeírandó itt?

Az "azelőtt" egybeírandó itt?

Figyelt kérdés

A lámpa pár másodperccel azelőtt váltott pirosra, hogy Dani átment rajta.

(Dani még át akart menni szabályosan, amíg zöld volt a lámpa, de közben az pirosra váltott.)

És helyes egyáltalán a mondat így? Baj, ha az "azelőtt, hogy" között van egy (vagy több) szó?

2016. aug. 25. 22:39
1 2
 11/15 Andizsuzsi ***** válasza:
100%

" Az előtt váltott pirosra, hogy lelépett a zebrára."

Nem.

2016. aug. 27. 07:07
 12/15 A kérdező kommentje:

Régi kérdés, de feldobta az oldal, és látom, hogy nem a válaszoltam a 10. válaszolónak. Igazából a példában szereplő Dani nem gyalogos, hanem autós, aki átment a piroson. Elnézést, ha félreérthetően írtam. Szóval az általad javasolt "mielőtt átért volna" az itt nem biztos, hogy jó. Talán így jobb:

A lámpa pár másodperccel azelőtt váltott pirosra, mielőtt Dani átment rajta.

2020. ápr. 7. 00:34
 13/15 A kérdező kommentje:
Az utolsó mondat kérdés akart lenni :)
2020. ápr. 7. 00:35
 14/15 BringaManó ***** válasza:

úgy általában (és itt sincs) semmi gond azzal, ha ilyenkor "hogy" a kötőszó:

azelőtt...hogy ~ azelőtt...mielőtt

azután...

azalatt...

(sőt, nekem a "mi<névutó>" formájúval kicsit olyan izé... szóval hogy annak valami oka van, pl. beszédben teljesen jó, mert ott meg tudom nyomni, hangsúlyozni, és erre sokkal alkalmasabb, mint a "hogy".

de egy "sima" írásos szövegben, amelyet semleges "alaphangon" olvasok, nem annyira jó, mint a "hogy")

2020. ápr. 8. 05:26
 15/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm a hozzászólást!
2020. ápr. 8. 21:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!