Az "azelőtt" egybeírandó itt?
A lámpa pár másodperccel azelőtt váltott pirosra, hogy Dani átment rajta.
(Dani még át akart menni szabályosan, amíg zöld volt a lámpa, de közben az pirosra váltott.)
És helyes egyáltalán a mondat így? Baj, ha az "azelőtt, hogy" között van egy (vagy több) szó?
" Az előtt váltott pirosra, hogy lelépett a zebrára."
Nem.
Régi kérdés, de feldobta az oldal, és látom, hogy nem a válaszoltam a 10. válaszolónak. Igazából a példában szereplő Dani nem gyalogos, hanem autós, aki átment a piroson. Elnézést, ha félreérthetően írtam. Szóval az általad javasolt "mielőtt átért volna" az itt nem biztos, hogy jó. Talán így jobb:
A lámpa pár másodperccel azelőtt váltott pirosra, mielőtt Dani átment rajta.
úgy általában (és itt sincs) semmi gond azzal, ha ilyenkor "hogy" a kötőszó:
azelőtt...hogy ~ azelőtt...mielőtt
azután...
azalatt...
(sőt, nekem a "mi<névutó>" formájúval kicsit olyan izé... szóval hogy annak valami oka van, pl. beszédben teljesen jó, mert ott meg tudom nyomni, hangsúlyozni, és erre sokkal alkalmasabb, mint a "hogy".
de egy "sima" írásos szövegben, amelyet semleges "alaphangon" olvasok, nem annyira jó, mint a "hogy")
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!