Erdője-erdeje, erdői-erdei?
erdejei*
Az erdei az " Melyik? Honnan származó? stb." kérdésre válaszol, nem pedig birtok.
#3: Mit gondolsz, az "erdejei" szó nem értelmes? Írd be bárhová , ad ki rá találatot és itt sem húzza alá.
Itt arról van szó,hogy valakinek a valamije.
Ha azt mondod, Magyarország erdei, akkor az azt jelenti,hogy Magyarország az erdőből származik.
Ha viszont azt mondod, hogy Magyarország erdejei, akkor azt jelenti,hogy az ország birtokol erdőket.
Az erdői egyébként ugyanazt jelenti.
"Mit gondolsz, az "erdejei" szó nem értelmes?"
Nem érdekel, nem használom.
"
Ha azt mondod, Magyarország erdei, akkor az azt jelenti,hogy Magyarország az erdőből származik."
Legfeljebb azt is jelentheti, ha erőszakoskodunk. Az "erdei" szó az "erdői" jelentésben régi magyar szóhasználat, melyet ma a net szerint az akadémikus, a kormányhivatal, a tankönyvtár, a szálloda, a diplomázó diák egyformán használ - én mondjuk erőlködés nélkül tudom dekódolni.
Nem képzelem magamat túl okosnak, én vagyok a skála legalján.
Megnéztem... és noha Jókai is azt használja (tudtad?), ez nem jelent semmit.
De ez csak felesleges rángatózás, hiszen a példák magukért beszélnek.
Az erdejei tök furán hangzik. Nem egy szép szó, eszembe sem jutott volna magamtól. Nem is valószínű, hogy valaha használni fogom.
Köszi a válaszokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!