Hogyan kell helyesen gépírni a ";" - pontosvesszőt? (10ujjas gépírás/vakírás)
shift+é az a :, a sima é a ;
Amugy az atlagos programozok is angol kiosztason programoznak, altalaban sima qwerty vagy dvorak billel.
Például az AutoHotkey programmal átvariálhatod a billentyűzetet.
A program konfigurációs fájljába másold be a következő sort:
!,::;
Ezután Alt+vessző billentyűkombinációra pontosvesszőt ír.
> A hardcore programozók angol bill.-lel dolgoznak?
Általában igen, persze váltogatnak a billentyűzet kiosztások között, attól függően, hogy a kódot írják, vagy magyar szöveget. De vannak kivételek, van aki csak magyar kiosztást használ. Ki mit szokott meg, mit gyakorolt be. Én pl. speciális billentyűzetkiosztást használok – amit a Microsoft Keyboard Layout Creatorral készítettem – egy magyart és egy angolt, de úgy, hogy bizonyos jellegzetességei azonosak, pl. az angolban is működnek a magyar AltGr-es kombinációk, meg telepakoltam egy csomó tipográfia jellel, amit használni szoktam itt-ott, mint „”»«–…√²³→π±≠∈€[]≤
Viszont nem a klasszikus tízujjas gépelést használom. Mind a 10 ujjamat használom, de csúszkálok a billentyűkön, néha más ujjal nyomom le ugyanazt a billentyűt. Fura, de én így szoktam meg, és elég gyorsan gépelek így is.
Amúgy a pontosvesszőt magyar kiosztásban én úgy szoktam, hogy jobbkéz hüvejkujj = AltGr, jobb kéz mutatóujj (néha középső ujj) = ,(;)
> Vagy be lehet állítani a bal oldali alt bill.-t valahol, hogy ő is altGr-ként viselkedjen?
Elvileg lehet ilyet is kreálni de felesleges. Az a gond, ha minél különcebb billentyűzetkiosztást használsz, annál nehezebben boldogulsz egy idegen gép előtt. Pl. én ezért döntöttem úgy, hogy nem tanulom meg a dvorak kiosztást, akármennyire is praktikusabb.
> is a bill. jobb oldalán van, tehát kénytelen vagyok "kiforgatni" az kezem
Mutatóujj [AltGr], középső ujj [;] miért nem jó?
Vagy hüvelykujj [AltGr], mutató/középső ujj [;] ?
:)
Mellesleg az [AltGr]-t bal oldalon is eléred [Ctrl]+[Alt]-tal.
"bal oldalon is eléred [Ctrl]+[Alt]-tal"
Na igen, ezt akartam írni én is. :-)
(De azt mondják, hogy aki nagyon gyors, az úgy is csinálhatja, hogy iszonyú gyorsan egymás után írja a vesszőt meg a kettőspontot, és akkor egymásra gépelődnek, és az úgy pont jó. Ismerek olyat, aki látta, hogy Chuck Norris megcsinálta ezt, kétszer is egymás után.)
(Nem, az csak vessző lenne.
De lehet úgy is, csak akkor a pont megnyomása közben kicsit meg kell lökni a billentyűzetet, mint a flippert a csaláshoz... :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!